Że lubię makarony to wiecie, ale nie tylko te włoskie… 🙂
Składniki (2 osoby):
– podwójna pierś kurczaka
– mała kapusta pekińska
– garść natki pietruszki
– sok z jednej limonki
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju sezamowego
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka sosu czosnkowego chili
– olej rzepakowy do smażenia
Posiekany czosnek podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni/woku, po czym dodajemy kurczaka pokrojonego w paski o grubości około 1cm. Kiedy kurczak będzie podsmażony, dodajemy posiekaną kapustę pekińską. Kiedy kapusta lekko zmięknie, zmniejszamy ogień i doprawiamy danie – dodajemy sok z limonki, sos sojowy, sos czosnkowy chili. Następnie dodajemy gotowy makaron i posiekaną natkę pietruszki. Na samym końcu doprawiamy danie olejem sezamowym – to ważne, aby danie nie było zbyt gorące, by olej zachował jak najwięcej swoich cennych właściwości 🙂
Z proporcjami oczywiście można kombinować, to wszystko zależy od Waszych kubków smakowych.
Smacznego!
11 komentarzy
czuczu
06/08/2013 at 04:28O i to jest to – do smażenia rzepakowy, o najlepszym składzie tłuszczowym i wysokiej temperaturze dymienia, a sezamowy jedynie do przyprawienia 🙂 Brawo za mądre podejście do tłuszczów 🙂
Kasia Nowakowska
22/08/2013 at 05:28Warsztaty olejowe jednak coś dały 😉
weekend nad morzem
26/07/2013 at 05:22Danie jest wyśmienite ! Brawo !
Kasia Nowakowska
26/07/2013 at 16:14Spróbowane czy wnioskujesz po składnikach? 😉
MasterofDisaster
21/07/2013 at 15:11Smakowite zdjęcie! Lubię olej sezamowy, ale niestety nie mam go w domu… Nadaje potrawom fajny aromat 🙂
Jolanta Okonek
19/07/2013 at 08:45pewnie było pyszne ;]
obserwuję i zapraszam do siebie: http://wkuchnimamy.blogspot.com/
Ruku
17/07/2013 at 20:23Smakowicie wygląda ! 😛
Pozdrawiam i zapraszam na http://ksiakucharska.crazylife.pl/
Justyna Bąk
17/07/2013 at 17:03ciekawe danie:)
Ola
17/07/2013 at 08:35pycha, taki makaron za mną chodzi ostatnio!
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Nashelly
16/07/2013 at 20:46Bardzo lubię takie chińskie makarony, pycha 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
dariozka91
16/07/2013 at 20:18uwielbiam tak przyrządzonego kurczaka 🙂