Obiady

Makaron chiński z kurczakiem, kapustą pekińską i olejem sezamowym

Że lubię makarony to wiecie, ale nie tylko te włoskie… 🙂
Składniki (2 osoby):
– podwójna pierś kurczaka
– mała kapusta pekińska
– garść natki pietruszki
– sok z jednej limonki
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju sezamowego
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka sosu czosnkowego chili
– olej rzepakowy do smażenia
Posiekany czosnek podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni/woku, po czym dodajemy kurczaka pokrojonego w paski o grubości około 1cm. Kiedy kurczak będzie podsmażony, dodajemy posiekaną kapustę pekińską. Kiedy kapusta lekko zmięknie, zmniejszamy ogień i doprawiamy danie – dodajemy sok z limonki, sos sojowy, sos czosnkowy chili. Następnie dodajemy gotowy makaron i posiekaną natkę pietruszki. Na samym końcu doprawiamy danie olejem sezamowym – to ważne, aby danie nie było zbyt gorące, by olej zachował jak najwięcej swoich cennych właściwości 🙂
Z proporcjami oczywiście można kombinować, to wszystko zależy od Waszych kubków smakowych.
Smacznego!
  
    

Może ci się spodobać

11 komentarzy

  • Reply
    czuczu
    06/08/2013 at 04:28

    O i to jest to – do smażenia rzepakowy, o najlepszym składzie tłuszczowym i wysokiej temperaturze dymienia, a sezamowy jedynie do przyprawienia 🙂 Brawo za mądre podejście do tłuszczów 🙂

  • Reply
    weekend nad morzem
    26/07/2013 at 05:22

    Danie jest wyśmienite ! Brawo !

  • Reply
    MasterofDisaster
    21/07/2013 at 15:11

    Smakowite zdjęcie! Lubię olej sezamowy, ale niestety nie mam go w domu… Nadaje potrawom fajny aromat 🙂

  • Reply
    Jolanta Okonek
    19/07/2013 at 08:45

    pewnie było pyszne ;]

    obserwuję i zapraszam do siebie: http://wkuchnimamy.blogspot.com/

  • Reply
    Ruku
    17/07/2013 at 20:23

    Smakowicie wygląda ! 😛
    Pozdrawiam i zapraszam na http://ksiakucharska.crazylife.pl/

  • Reply
    Justyna Bąk
    17/07/2013 at 17:03

    ciekawe danie:)

  • Reply
    Ola
    17/07/2013 at 08:35

    pycha, taki makaron za mną chodzi ostatnio!
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

  • Reply
    Nashelly
    16/07/2013 at 20:46

    Bardzo lubię takie chińskie makarony, pycha 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  • Reply
    dariozka91
    16/07/2013 at 20:18

    uwielbiam tak przyrządzonego kurczaka 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top