Owoce/ Wypieki

Jagodzianki – smak lata

Jagodzianki kojarzą mi się z latem i wakacjami u babci. Razem z siostrą chodziłyśmy zbierać jagody do lasu, aby mama upiekła pyszne bułeczki. Ten smak domowych jagodzianek pamiętam do dziś, jest niepowtarzalny. Skorzystajcie z sezonu i upieczcie koniecznie bułki z jagodami.

Zobacz też:

Składniki (na 14 bułeczek)

Zaczyn:
– 10g drożdży
– 4 łyżki mleka
– łyżeczka cukru
– 2 łyżki mąki
Ciasto:
– 3,5 szklanki mąki
– 3 żółtka i jedno całe jajko
– pół szklanki cukru
– pół szklanki mleka
– cukier waniliowy
– 1/3 kostki masła
Nadzienie:
– jagody
– odrobina mąki ziemniaczanej (aby jagody się ładniej sklejały)
– odrobina cukru


Podgrzewamy w garnuszku mleko (pół szklanki + 4 łyżki na zaczyn). Wlewamy 4 łyżki do szklanki, w której robimy zaczyn, a w pozostałym mleku rozpuszczamy cukier (pół szklanki), który dodamy później do ciasta.
Zaczyn
Do mleka dodajemy drożdże, cukier oraz mąkę i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (czekamy około 15-20 minut).
Ciasto
Mąkę przesypujemy przez sito, dodajemy jajka, ciepłe mleko z cukrem, cukier waniliowy i zaczyn. Wyrabiamy dokładnie, aby ciasto dokładnie się wyrobiło. Następnie dodajemy masło (w temperaturze pokojowej) i ponownie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy malutkie kulki, rozpłaszczamy ciasto i wkładamy około łyżeczki jagód. Sklejamy w jednym miejscu i kładziemy nim do dołu – na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Następnie bułeczki smarujemy białkiem (które zostało) i posypujemy cukrem.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160 stopni – piekarnik z termoobiegiem. Jeżeli to zwykły piekarnik wystarczy dodać około 20 stopni więcej.
Smacznego! 🙂


Może ci się spodobać

17 komentarzy

  • Reply
    magdalena
    01/08/2019 at 12:22

    1/3 kostki masla. ile gram ma dana kostka??
    pytam gdyz mieszkam za granica gramatury moga byc rozne. no i lubię sprecyzowane dane:)
    pozdrawiam Kasiu uwielbiam Twoje przepisy

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      01/08/2019 at 19:43

      u nas jedna kostka 200 g, czyli 1/3 kostki około 35 g 🙂 Magda, dziękuję! Smacznego 🙂

  • Reply
    małgorzata
    06/08/2013 at 08:51

    ojj, na jagodzianki teraz wielkie bum we wszystkich cukierniach 🙂 zajadam się nimi jak głupia 🙂 ale w końcu muszę też sama w domu spróbować, bo wiadomo że domowe smaki i tak zawsze są najlepsze 🙂
    zapraszam też do mnie na bloga, dopiero stawiam pierwsze kroki, ale wszystko przede mną 🙂

  • Reply
    Mazury kwatery
    26/07/2013 at 05:24

    Moja rodzina jest zachwycona :). Dziękujemy bardzo wyszły wspaniałe 🙂

  • Reply
    candy (The taste of sweet)
    22/07/2013 at 20:43

    Ach! Jagodzianki… Smak dzieciństwa 🙂 Szukałam na nie przepisu i trafiłam tu, spodobały mi się i jutro podejmuję wyzwanie! To będzie moje pierwsze drożdżowe i mam nadzieję, że wyjdzie 😉 Trzymajcie kciuki! Pozdrawiam.

    PS Jak zrobię to się pochwalę 🙂

  • Reply
    DeeDee
    16/07/2013 at 05:43

    Jagodzianki robiłam w tym roku już trzy razy 😀 W przyszły weekend, dla odmiany, zrobię według Twojego przepisu 🙂
    Buziaki!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/07/2013 at 20:02

      Mam nadzieję, że wyjdą pyszne! Ty to masz wesoło w kuchni 🙂 Podziel się jak wyszły!

  • Reply
    Ola
    15/07/2013 at 06:33

    w temacie jagodzianek szalałam w zeszłym roku, w tym szykuję się wkrótce na poprawkę:)
    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

  • Reply
    araika.art
    14/07/2013 at 16:02

    wyglądają rewelacyjnie! Muszę spróbować, bo zaczyna się sezon na jagody, więc będę idealne!

  • Reply
    Ivka
    14/07/2013 at 10:56

    Domowe jagodzianki, ależ Ci zazdroszczę 🙂

  • Reply
    kasiencja
    13/07/2013 at 19:41

    wyglądają super! zrobiłabym jako prowiant na podróż ale boję się że nie wyjdą dobre… miałam dwa podejścia do tego typu ciasta drożdżowego (bułeczki hamburgerowe) i zamiast wyjść jak w przepisie mięciutkie, lekkie i puszyste, to wyszły 2 razy (z różnych przepisow) dość zbite i suche, do tego niezbyt wyrośnięte mimo że sam zaczyn i ciasto przed wyrobieniem rosło bardzo ładne. nie było zakalca, ale to też nie było pewnie “TO”. masz jakiś pomysł co mogę robić źle?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      13/07/2013 at 20:07

      Hej 🙂 Ciasto moich bułek smakuje jak typowe ciacho drożdżowe “babci”. Jeżeli Ci zależy na takim smaku to zachęcam do wypróbowania przepisu. Pierwszy raz, kiedy zagniatałam drożdżowe, też mi nie wyszło. Problem u mnie był z tym, że za mało je zagniatałam, a ciasto musi być dobrze wyrobione. Moja rada to zagniatanie, zagniatanie, zagniatanie. A może coś z piekarnikiem, albo drożdżami było nie tak?

    • Reply
      kasiencja
      14/07/2013 at 09:38

      Drożdże chyba 2 razy nie nawaliły, a piekarnik przy innych ciastach też nie sprawia problemu. Obstawiam zagniatanie, bo rzeczywiście może za mało czasu na to poświęciłam. Dzięki! 🙂

  • Reply
    Ervisha
    13/07/2013 at 16:43

    Zjadłabym bez wahania… i to wszystkie cztery na raz 😀

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      13/07/2013 at 16:55

      PO zrobieniu zdjęć właśnie tak zrobiłam… ah, nie mogę się ruszyć 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top