Przepis na żołądki drobiowe w sosie musztardowo-chrzanowym cieszy się niezwykłą popularnością co mnie bardzo cieszy, biorąc pod uwagę fakt, że nie każdy zje podroby. Tym razem przygotowałam je w wersji nieco ostrzejszej, podane z kluseczkami rzucanymi czy kopytkami będą smakować najlepiej.
Składniki
– pół kilograma żołądków drobiowych
– 2 liście laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego
– mąka
– 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
– łyżka masła
– średnia cebula
– 3 ząbki czosnku
– łyżka majeranku
– szczypta/dwie tymianku
– sól i pieprz
Żołądki płuczemy, zalewamy wodą i wstawiamy do zagotowania. Kiedy się pogotują 5-10 minut, odcedzamy je i kroimy w drobniejsze paseczki. Ponownie wkładamy do garnka i zalewamy wodą na ich wysokość, aby lekko zakrywała mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy około godziny, aż zmiękną.
Po godzinie gotowania żołądków na patelni przygotowujemy zasmażkę. Rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę oraz słodką paprykę, mieszamy, chwilę podsmażamy i dodajemy do gotującego się mięsa. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojoną w pióra cebulę oraz posiekany czosnek do zeszklenia – dodajemy do całości. Doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 30 minut. Jeżeli po tym czasie w daniu będzie nam czegoś brakowało, śmiało, można dodać więcej przypraw. Podajemy z ulubionym dodatkiem (ja zrobiłam kluseczki rzucane) i listkami kolendry/natki pietruszki.
Smacznego!
2 komentarze
Fidrygałki
19/03/2015 at 22:29Bardzo fajny przepis i sliczne zdjęcia
Pozdrawiam
http://fidrygalkibackstage.blogspot.com
Kasia Nowakowska
13/04/2015 at 19:42Dziękuję 🙂