Mięsa/ Obiady

Żołądki drobiowe w sosie paprykowym

Przepis na żołądki drobiowe w sosie musztardowo-chrzanowym cieszy się niezwykłą popularnością co mnie bardzo cieszy, biorąc pod uwagę fakt, że nie każdy zje podroby. Tym razem przygotowałam je w wersji nieco ostrzejszej, podane z kluseczkami rzucanymi czy kopytkami będą smakować najlepiej.

Składniki

– pół kilograma żołądków drobiowych

– 2 liście laurowe

– 3 ziarna ziela angielskiego

 

– mąka

– 3 łyżki słodkiej mielonej papryki

– łyżka masła

 

– średnia cebula

– 3 ząbki czosnku

– łyżka majeranku

– szczypta/dwie tymianku

– sól i pieprz

 

Żołądki płuczemy, zalewamy wodą i wstawiamy do zagotowania. Kiedy się pogotują 5-10 minut, odcedzamy je i kroimy w drobniejsze paseczki. Ponownie wkładamy do garnka i zalewamy wodą na ich wysokość, aby lekko zakrywała mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy około godziny, aż zmiękną.

Po godzinie gotowania żołądków na patelni przygotowujemy zasmażkę. Rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę oraz słodką paprykę, mieszamy, chwilę podsmażamy i dodajemy do gotującego się mięsa. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojoną w pióra cebulę oraz posiekany czosnek do zeszklenia – dodajemy do całości. Doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 30 minut. Jeżeli po tym czasie w daniu będzie nam czegoś brakowało, śmiało, można dodać więcej przypraw. Podajemy z ulubionym dodatkiem (ja zrobiłam kluseczki rzucane)  i listkami kolendry/natki pietruszki.

Smacznego!

_DSC1395a
_DSC1384a
_DSC1380a_DSC1399a

 

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Fidrygałki
    19/03/2015 at 22:29

    Bardzo fajny przepis i sliczne zdjęcia

    Pozdrawiam

    http://fidrygalkibackstage.blogspot.com

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top