Po raz kolejny miałyśmy przyjemność spędzić babski wieczór w towarzystwie zamawianych dań z PizzaPortal.pl 🙂 Duży wybór restauracji sprawia, że mamy możliwość przebierać w rodzajach kuchni. Poprzednim razem testowałyśmy kuchnię włoską, a w tym wypadku padło na coś ostrzejszego – kuchnia indyjska. Przyznam, że nie jadam jej często, co jest bardzo dużym błędem, bo jest pyszna.
Jednym z najpopularniejszych dań tej kuchni wydaje mi się, że jest butter chicken, to soczysty, pyszny kurczak w pomidorowym sosie z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw. Kiedyś próbowałam odtworzyć ten smak, jednak domowa wersja nigdy nie dorównywała tej restauracyjnej. Specyfiką dania jest odpowiednia proporcja przypraw, przypraw dobrej jakości. Aby w nie się zaopatrzyć trzeba odwiedzić jakiś sklep z serii smaki świata, gdyż w osiedlowym markecie raczej ich nie dostaniemy,
Charakterystycznym dodatkiem (podawanym zamiennie z ryżem) w kuchni indyjskiej są chlebki naan z mąki na drożdżach. Zamówiłyśmy sobie kilka wersji – razową, maślaną oraz czosnkową. Maślana zdecydowanie wygrała 🙂
Kuchnia indyjska to również w dużej części potrawy z pieca tandoor – w kartach restauracyjnych nazywane przydomkiem tandori. Piec taki powinien być opalany drewnem. Dania przygotowane w ten sposób są niezwykle smaczne, ponieważ przyrządzone tym sposobem nie tracą wody i zachowują swoją soczystość.
Specjalistą w tej kuchni jest Viren – to do niego muszę się udać na nauki i pewnie po takich lekcjach zaserwuję Wam własne, przyrządzone w domu potrawy 🙂
0 komentarzy