Lifestyle/ Wydarzenia

Warsztaty z marką Kenwood i Michelem Moran

Warsztaty z marką Kenwood i Michelem Moran

Spotkanie na warsztatach kulinarnych Kenwood wraz z ambasadorem marki Michelem Moran było doskonałym wstępem do świątecznych przygotowań. Gotowanie z takim szefem kuchni to wspaniałe doświadczenie! Uwierzcie Michel jest taki sam na warsztatach, jak w programach, które oglądacie. Bezpośredni, zabawny, a w tym wszystkim profesjonalny w kuchni 🙂 Podczas spotkania przygotowaliśmy pyszne i ponadczasowe potrawy, które można podać nie tylko od święta. Zrobiliśmy domowe pesto, filet z łososia jurajskiego z escabeche oraz korzenne śliwki z sosem anglaise i kruszonką. W spotkaniu uczestniczyła ósemka influencerów, między innymi Grzegorz z Przepisy Joli, Edyta z Madame Edith, Beata z Lawendowy Dom czy Agata z Kuchnia Agaty 🙂

Filet z łososia jurajskiego z escabeche zachwycił mnie prostotą przygotowania. Po zamarynowaniu łososia w soli, podsmażyliśmy go krótko na patelni, po czym serwowaliśmy z chrupiącymi warzywami. To doskonała pozycja na świąteczny stół. Łosoś był delikatny, lekko wysmażony, a warzywa niesamowicie aromatyczne. Danie można serwować na ciepło, jak i na zimno. Na pewno przygotuję Wam na niego przepis!

Warsztaty z marką Kenwood i Michelem Moran
Warsztaty z marką Kenwood i Michelem Moran
Warsztaty z marką Kenwood i Michelem Moran

Korzenne śliwki z sosem anglaise i kruszonką to propozycja nieszablonowego deseru, który można przygotować w kilka chwil. Idealny dla osób, które oprócz słodyczy, szukają w deserach zaskoczenia, czyli połączenia różnych struktur. Dzięki owocom, kruszonce oraz sosowi, deser podbije kubki smakowe każdej osoby.

Spotkanie miało na celu również przybliżyć nam nowy model robota kuchennego Kenwood czyli Titanium Chef Baker XL. Dlatego też chciałabym pokrótce opisać Wam jego możliwości.

Na pewno jego wielką przewagą jest to, że ma wbudowaną wagę. Ta funkcja bardzo ułatwia życie w kuchni. Nie musimy używać oddzielnej wagi do przygotowania wszelkich dań, deserów czy koktajli. Robot planetarny Titanium Chef Baker XL waży zarówno produkty włożone do miski, jak i produkty, które umieszczamy w przystawce blendującej.

Kolejnym plusem robota jest to, że w zestawie posiada dwie misy, czyli jest idealny dla osób, które dużo gotują. W jednej misie można przygotowywać ciasto i odstawić do wyrośnięcia, a w drugiej jednocześnie przygotowywać masę na przykład do makowca 😉

Do robota dołączone są także trzy podstawowe mieszadła ze stali nierdzewnej – trzepaczka do ubijania piany i ucierania, spiralny hak do ciasta i kultowe mieszadło K, która doskonała jest do kruszenia ciastek czy mieszania ciasta na muffinki. W zestawie znajdziecie także specjalne mieszadło elastyczne do delikatnych mas. Mieszadła można myć w zmywarce co jest zbawieniem podczas świątecznych przygotowań.

Co ciekawe, ten model robota można też personalizować dzięki wymiennemu panelowi na górze. Można dobrać kolor pod dodatki, jakie macie w kuchni – dostępnych jest, aż 8 kolorów. Więcej przeczytacie tutaj.

Warsztaty z marką Kenwood i Michelem Moran
Warsztaty z marką Kenwood i Michelem Moran
Warsztaty z marką Kenwood i Michelem Moran
Warsztaty z marką Kenwood i Michelem Moran

Cieszę się, że grudzień mogłam zacząć w tak wspaniałym gronie! 🙂 Dziękuję za zaproszenie marce Kenwood, we współpracy, z którą powstał ten wpis. Jeśli macie pytania dotyczące przepisów czy robota, śmiało, zapraszam do komentowania. Buziaki!

Zajrzycie także do przepisu na Tartę z łososiem, którą przygotowywaliśmy kilka lat temu na warsztatach z Michelem 😉

Zdjęcia: materiały prasowe, fot. Andrzej Szopa

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Kasia
    21/07/2022 at 17:19

    To musiała być niezwykła przygoda 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top