Pieczone bataty to wspaniały dodatek do obiadu czy do sałatki. Możecie je upiec w różnej formie, zrobić z nich frytki, talarki lub pokroić w kostkę. Aby bataty były chrupiące należy je piec w wysokiej temperaturze, najlepiej w termoobiegu. Ja lubię kiedy bataty się mocno zrumienią. Uwielbiam je w wersji ze słonymi serami, jak ser kozi czy ser feta. Same bataty dla niektórych mogą być zbyt słodkie, jednak to kwestia gustu. Polecam je przed podanie posypać gruboziarnistą solą.
Zobacz też:
Przepis na pieczone bataty
Drukuj przepisSkładniki
- jeden duży batat
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta papryki ostrej lub chili
Przepis
Batata obieramy i kroimy w kostkę/talarki/frytki grubości około 2 cm.
Polewamy oliwą i posypujemy papryką, dokładnie mieszamy.
Pieczemy w 220 stopniach w termoobiegu 20 minut do zrumienienia.
0 komentarzy