Dania bez mięsa/ Obiady/ Przekąski

Frytki z batatów z piekarnika

Frytki z batatów z piekarnika przygotowuje się tak samo prosto, jak frytki z ziemniaków. Jednak do batatów potrzeba odrobinę więcej siły przy krojeniu, ponieważ są twardsze niż ziemniaki. Frytki z batatów na pewno nie będą smakować każdemu, ponieważ jak wiecie batat ma dość słodki smak, za którym nie wszyscy przepadają. Jednak w moim przepisie znalazłam sposób na to, aby tą słodkość nieco stłumić. Dodałam do pokrojonych batatów paprykę słodką, chili, sól, a przed pieczeniem posypałam je parmezanem. Ta mieszanka przypraw wyostrzyła ich smak. Frytki z batatów należy piec zawsze w wysokiej temperaturze, minimum 220 stopni. Lepiej smakują lekko przypieczone, niż niedopieczone czyli mdłe. Frytki z batatów najlepiej smakują w towarzystwie ostrych sosów. Można podawać je do obiadów, do mięs czy jajek sadzonych – co kto lubi 🙂 Sprawdźcie koniecznie przepis!

Zobacz też:

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem

Mini burgery koreczki na dwa kęsy

Przepis na frytki z batatów z piekarnika

Drukuj przepis
Czas gotowania: 45 minut

Składniki

  • duży batat
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki soli
  • parmezan do posypania frytek
  • papier do pieczenia
  • ręcznik papierowy

Przepis

1

Batata obieramy i kroimy w słupki. Zalewamy zimną wodą i dodajemy cukier. Odstawiamy na około 20 minut. Taki zabieg sprawi, że frytki będą bardziej chrupiące. Następnie odcedzamy warzywa i pozbywamy się nadmiaru wody, osuszając je ręcznikiem papierowym.

2

Do osuszonych batatów dodajemy olej, słodką paprykę, chili i sól. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki posypujemy drobno startym parmezanem.

3

Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Jeżeli frytki pieką się nierównomiernie, przemieszajcie je drewnianą łyżką.

4

Gdyby frytki po 20 minutach były zbyt mało rumiane, zwiększamy temperaturę piekarnika do 250 stopni i pieczemy jeszcze około 3-4 minut.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top