Frytki z batatów z piekarnika przygotowuje się tak samo prosto, jak frytki z ziemniaków. Jednak do batatów potrzeba odrobinę więcej siły przy krojeniu, ponieważ są twardsze niż ziemniaki. Frytki z batatów na pewno nie będą smakować każdemu, ponieważ jak wiecie batat ma dość słodki smak, za którym nie wszyscy przepadają. Jednak w moim przepisie znalazłam sposób na to, aby tą słodkość nieco stłumić. Dodałam do pokrojonych batatów paprykę słodką, chili, sól, a przed pieczeniem posypałam je parmezanem. Ta mieszanka przypraw wyostrzyła ich smak. Frytki z batatów należy piec zawsze w wysokiej temperaturze, minimum 220 stopni. Lepiej smakują lekko przypieczone, niż niedopieczone czyli mdłe. Frytki z batatów najlepiej smakują w towarzystwie ostrych sosów. Można podawać je do obiadów, do mięs czy jajek sadzonych – co kto lubi 🙂 Sprawdźcie koniecznie przepis!
Zobacz też:
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem
Mini burgery koreczki na dwa kęsy
Przepis na frytki z batatów z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
- duży batat
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki chili
- pół łyżeczki soli
- parmezan do posypania frytek
- papier do pieczenia
- ręcznik papierowy
Przepis
Batata obieramy i kroimy w słupki. Zalewamy zimną wodą i dodajemy cukier. Odstawiamy na około 20 minut. Taki zabieg sprawi, że frytki będą bardziej chrupiące. Następnie odcedzamy warzywa i pozbywamy się nadmiaru wody, osuszając je ręcznikiem papierowym.
Do osuszonych batatów dodajemy olej, słodką paprykę, chili i sól. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki posypujemy drobno startym parmezanem.
Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Jeżeli frytki pieką się nierównomiernie, przemieszajcie je drewnianą łyżką.
Gdyby frytki po 20 minutach były zbyt mało rumiane, zwiększamy temperaturę piekarnika do 250 stopni i pieczemy jeszcze około 3-4 minut.
0 komentarzy