Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i kalafiorem to sycący, pyszny i zdrowy pomysł na obiad. Aby zachwycić się jej smakiem należy na początku przygotować wszystkie składniki, co zabierze nam trochę czasu. Jednak jak zapewne się domyślacie, warto go znaleźć. Dania nie powinno się kroić od razu po wyjęciu z piekarnika tylko odczekać około 20 minut. Woda, która odparowała z warzyw musi się wchłonąć w całości w zapiekankę. Najlepiej odstawić ją na około 30 minut, a później na dużej mocy piekarnika po prostu odgrzać. Zapiekankę możecie doprawiać dodatkowo ulubionymi ziołami, to jest danie, przy którym można eksperymentować 🙂
Spróbujcie też innych przepisów na zapiekanki:
Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i kalafiorem
Drukuj przepisSkładniki
- 5 średnich ziemniaków
- mały kalafior
- łyżka masła
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 500 g mięsa drobiowego (najlepiej z udek)
- łyżka przyprawy gyros
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- garść żółtego, ostrego sera
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w grube plastry. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego.
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy na patelnię cebulę pokrojoną w pióra oraz posiekane ząbki czosnku. Kiedy się zeszklą dodajemy kurczaka oraz przyprawy: gyros, paprykę słodką i ostrą, zioła prowansalskie. Smażymy na dużym ogniu do zrumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie przekładamy mięso na plastry ziemniaków, do naczynia żaroodpornego.
Następnie na mięso wykładamy różyczki kalafiora i posypujemy je serem. Po czym polewamy zapiekankę śmietaną wymieszaną z jajkami oraz gałką muszkatołową. Całość oprószamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku góra- dół w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Gdyby zapiekanka za bardzo się rumieniła, przykryjcie ją folią aluminiową.
Porady
Warstwy zapiekanki to kolejno (od dołu) ziemniaki, mięso z cebulą, kalafior, ser, śmietana z jajkiem.
0 komentarzy