Dzień Pikantnych Potraw zwieńczyłam leczem z wołowiną! Było smacznie i rozgrzewająco. W sam raz na tak śnieżny wieczór.
Składniki:
– 500 g mięsa wołowego
– 2 średnie cebule
– 3 średnie papryki (zielona, czerwona, żółta)
– 2 spore marchewki
– puszka pomidorów w kawałkach
– 500 ml bulionu warzywnego
– natka pietruszki
– 4 ząbki czosnku
– pół łyżeczki mielonego chilli
– pół łyżeczki białego pieprzu
– szczypta czarnego pieprzu
– szczypta ziołowego pieprzu
– 3 liście laurowe
– sól do smaku
– opcjonalnie: łyżka mąki
Wołowinę pokrojoną w 1 cm kostkę, podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni. Dodajemy do niej cebulę pokrojoną w pióra, całe ząbki czosnku i obsmażamy przez 15 minut. Po tym czasie produkty przekładamy do wyższego garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez godzinę.
Następnie do bulionu dodajemy pomidory, marchewkę pokrojoną w słupki oraz kilka gałązek natki pietruszki. Kiedy marchewka zmięknie (10-15 minut), dodajemy paprykę oraz przyprawy. Naczynie przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 20 minut – nie za długo, aby papryka zachowała swoją jędrność.
Kiedy leczo jest zbyt wodniste możemy pogotować je bez przykrywki, aby woda odparowała, jednak papryka może się rozgotować. Wtedy tylko zostaje zagęszczenie mąką – jedną łyżkę mąki mieszamy z 3 łyżkami wody z lecza i wlewamy do środka, systematycznie mieszając.
Podajemy posypane natką pietruszki z czym tylko nam się zamarzy – ryż, chlebek, a nawet makaron! 🙂
Smacznego!
5 komentarzy
Marta Skowronek
19/01/2013 at 22:46Świetny przepis na rozgrzanie w zimowe wieczory 🙂 Faceci to lubią 😉 Polecam też przepis na leczo mojego autorstwa 🙂
katie
17/01/2013 at 17:59Leczo! Dawno nie jadłam a to taki dobry pomysł. Najlepiej z jakimś mocnym serkiem mmm 🙂
Renata Wioletta Pawlowska
17/01/2013 at 10:12Wyglada apetycznie!
Pozdrawiam serdecznie z Italii:)
Kalejdoskop Renaty
Wiewióra
17/01/2013 at 08:56ale energetyczne w kolorach i smakach danie!!! pycha!
Kasia Cukier
17/01/2013 at 07:45ależ apetyczne zdjęcia 🙂 leczo zimową porą to dopiero rarytas :p