Mięsa/ Obiady

Warzywne leczo z wołowiną

Dzień Pikantnych Potraw zwieńczyłam leczem z wołowiną! Było smacznie i rozgrzewająco. W sam raz na tak śnieżny wieczór.
Składniki:
– 500 g mięsa wołowego
– 2 średnie cebule
– 3 średnie papryki (zielona, czerwona, żółta)
– 2 spore marchewki
– puszka pomidorów w kawałkach
– 500 ml bulionu warzywnego
– natka pietruszki
– 4 ząbki czosnku
– pół łyżeczki mielonego chilli
– pół łyżeczki białego pieprzu
– szczypta czarnego pieprzu
– szczypta ziołowego pieprzu
– 3 liście laurowe
– sól do smaku
– opcjonalnie: łyżka mąki
Wołowinę pokrojoną w 1 cm kostkę, podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni. Dodajemy do niej cebulę pokrojoną w pióra, całe ząbki czosnku i obsmażamy przez 15 minut. Po tym czasie produkty przekładamy do wyższego garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez godzinę.
Następnie do bulionu dodajemy pomidory, marchewkę pokrojoną w słupki oraz kilka gałązek natki pietruszki. Kiedy marchewka zmięknie (10-15 minut), dodajemy paprykę oraz przyprawy. Naczynie przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 20 minut – nie za długo, aby papryka zachowała swoją jędrność.
Kiedy leczo jest zbyt wodniste możemy pogotować je bez przykrywki, aby woda odparowała, jednak papryka może się rozgotować. Wtedy tylko zostaje zagęszczenie mąką – jedną łyżkę mąki mieszamy z 3 łyżkami wody z lecza i wlewamy do środka, systematycznie mieszając.
Podajemy posypane natką pietruszki z czym tylko nam się zamarzy – ryż, chlebek, a nawet makaron! 🙂
Smacznego!
 

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Marta Skowronek
    19/01/2013 at 22:46

    Świetny przepis na rozgrzanie w zimowe wieczory 🙂 Faceci to lubią 😉 Polecam też przepis na leczo mojego autorstwa 🙂

     
  • Reply
    katie
    17/01/2013 at 17:59

    Leczo! Dawno nie jadłam a to taki dobry pomysł. Najlepiej z jakimś mocnym serkiem mmm 🙂

     
  • Reply
    Renata Wioletta Pawlowska
    17/01/2013 at 10:12

    Wyglada apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie z Italii:)
    Kalejdoskop Renaty

     
  • Reply
    Wiewióra
    17/01/2013 at 08:56

    ale energetyczne w kolorach i smakach danie!!! pycha!

     
  • Reply
    Kasia Cukier
    17/01/2013 at 07:45

    ależ apetyczne zdjęcia 🙂 leczo zimową porą to dopiero rarytas :p

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top