Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką to moja propozycja na niedzielny obiad. Jeżeli znudzą Wam się tradycyjne kotlety schabowe lub też schab w sosie własnym, te roladki będą w sam raz. Aby roladki się nie rozpadały musimy wybrać ładny schab, bez przerostów. Podczas przygotowania każdy kawałek mięsa rozbijałam tłuczkiem, smarowałam musztardą, nakładałam doprawiony szpinak, ser oraz paprykę i zawijałam w roladkę.
Pamiętajcie, aby przed przygotowaniem zaopatrzyć się w wykałaczki.
Z podanego przepisu wyjdzie Wam 4 roladki schabowe – przed podaniem najlepiej je pokroić tak jak na zdjęciu, wyglądają dużo efektowniej, niżeli w całości.
Zobaczcie też:
Kotlety mielone
Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych
Kotlety z kurczaka
Przepis na roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką
Drukuj przepisSkładniki
- 400 g schabu
- łyżka masła
- 200 g świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 4 łyżeczki musztardy
- 4 plastry żółtego sera
- 4 podłużne kawałki papryki
- olej rzepakowy do smażenia
- pół szklanki wody
Przepis
Schab porcjujemy na 4 kotlety i każdy z nich cienko rozbijamy.
Następnie przygotowujemy szpinak. Na łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy szpinak oraz doprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Każdy kawałek schabu smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy ser, szpinak oraz paprykę. Zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami, aby nam się nie rozpadły. Solimy i pieprzymy z wierzchu.
Rozgrzewamy olej rzepakowy i na dużym ogniu przesmażamy roladki z dwóch stron, do momentu, aż się przyrumienią. Po tym czasie podlewamy mięso połową szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut, co jakiś czas przewracając.
7 komentarzy
Krzysztof
28/02/2018 at 09:15Smacznie wygląda i dość proste w przygotowaniu – dziś się zabieram za to :)) Dzięki za inspirację. Pozdrawiam
Mania
24/09/2017 at 21:27Jak robisz takie ładne zdjęcia ? ja mam lustrzankę z dobrą stałką 1.4 canona i moje fotki jedzenia wyglądają paskudnie
Kasia Nowakowska
25/09/2017 at 09:23Metodą prób i błędów 😉 Polecam poczytać poradniki na temat fotografii jedzenia 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa!
Melvit
19/09/2017 at 08:59Wygląda smakowicie 🙂 przepis też nie wygląda na zbyt skomplikowany, więc chętnie wypróbuję 😉
Kasia Nowakowska
19/09/2017 at 10:38Z niecierpliwością czekam na efekty 😉 Miłego dnia!
Zuza
17/09/2017 at 13:27już chyba wiem, co zrobię za tydzień… 🙂
Kasia Nowakowska
17/09/2017 at 13:31Jak najbardziej zachęcam 😉