Boże Narodzenie/ Mięsa/ Obiady

Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką

Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką to moja propozycja na niedzielny obiad. Jeżeli znudzą Wam się tradycyjne kotlety schabowe lub też schab w sosie własnym, te roladki będą w sam raz. Aby roladki się nie rozpadały musimy wybrać ładny schab, bez przerostów. Podczas przygotowania każdy kawałek mięsa rozbijałam tłuczkiem, smarowałam musztardą, nakładałam doprawiony szpinak, ser oraz paprykę i zawijałam w roladkę.


Pamiętajcie, aby przed przygotowaniem zaopatrzyć się w wykałaczki.

Z podanego przepisu wyjdzie Wam 4 roladki schabowe – przed podaniem najlepiej je pokroić tak jak na zdjęciu, wyglądają dużo efektowniej, niżeli w całości.


Zobaczcie też:

Kotlety mielone

Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych

Kotlety z kurczaka

Przepis na roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 400 g schabu
  • łyżka masła
  • 200 g świeżego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 podłużne kawałki papryki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pół szklanki wody

Przepis

1

Schab porcjujemy na 4 kotlety i każdy z nich cienko rozbijamy.

2

Następnie przygotowujemy szpinak. Na łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy szpinak oraz doprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

3

Każdy kawałek schabu smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy ser, szpinak oraz paprykę. Zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami, aby nam się nie rozpadły. Solimy i pieprzymy z wierzchu.

4

Rozgrzewamy olej rzepakowy i na dużym ogniu przesmażamy roladki z dwóch stron, do momentu, aż się przyrumienią. Po tym czasie podlewamy mięso połową szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut, co jakiś czas przewracając.

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Mania
    24/09/2017 at 21:27

    Jak robisz takie ładne zdjęcia ? ja mam lustrzankę z dobrą stałką 1.4 canona i moje fotki jedzenia wyglądają paskudnie

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      25/09/2017 at 09:23

      Metodą prób i błędów 😉 Polecam poczytać poradniki na temat fotografii jedzenia 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa!

  • Reply
    Melvit
    19/09/2017 at 08:59

    Wygląda smakowicie 🙂 przepis też nie wygląda na zbyt skomplikowany, więc chętnie wypróbuję 😉

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      19/09/2017 at 10:38

      Z niecierpliwością czekam na efekty 😉 Miłego dnia!

  • Reply
    Zuza
    17/09/2017 at 13:27

    już chyba wiem, co zrobię za tydzień… 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      17/09/2017 at 13:31

      Jak najbardziej zachęcam 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top