Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Po pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika, sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką. Uważam, że takie zestawienie komponuje się doskonale.
Pamiętajcie, że do piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych możecie dobrać sobie ulubione dodatki, jak na przykład ryż, ziemniaki czy po prostu sezonowe warzywa. W każdej wersji będzie smakować wyśmienicie.
Zobacz też: 5 smacznych pomysłów na kurczaka
Przepis na pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Drukuj przepisSkładniki
- podwójna pierś z kurczaka
- pół szklanki mąki
- szklanka-dwie płatków kukurydzianych
- duże jajko
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- papier do pieczenia
Przepis
Piersi oczyszczamy i dzielimy na filety.
Płatki wsypujemy do miski i lekko je zgniatamy ręką, aby łatwiej mniejsze kawałki przyklejały się do mięsa.
Mąkę wysypujemy na talerzyk.
Jajko rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy do niego sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą i mieszamy do połączenia się składników.
Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku oraz płatkach kukurydzianych. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Porady
Zaglądajcie od czasu do czasu do piekarnika, aby płatki za bardzo się nie przypiekły. Jeżeli zobaczycie, że dopiekają się zbyt szybko, zmniejszcie delikatnie temperaturę.
0 komentarzy