Mięsa/ Obiady

Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych

Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Po pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika, sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką. Uważam, że takie zestawienie komponuje się doskonale.


Pamiętajcie, że do piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych możecie dobrać sobie ulubione dodatki, jak na przykład ryż, ziemniaki czy po prostu sezonowe warzywa. W każdej wersji będzie smakować wyśmienicie.


Zobacz też: 5 smacznych pomysłów na kurczaka

Przepis na pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • pół szklanki mąki
  • szklanka-dwie płatków kukurydzianych
  • duże jajko
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Piersi oczyszczamy i dzielimy na filety.

2

Płatki wsypujemy do miski i lekko je zgniatamy ręką, aby łatwiej mniejsze kawałki przyklejały się do mięsa.

3

Mąkę wysypujemy na talerzyk.

4

Jajko rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy do niego sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą i mieszamy do połączenia się składników.

5

Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku oraz płatkach kukurydzianych. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Porady

Zaglądajcie od czasu do czasu do piekarnika, aby płatki za bardzo się nie przypiekły. Jeżeli zobaczycie, że dopiekają się zbyt szybko, zmniejszcie delikatnie temperaturę.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top