Tortilla z kurczakiem to mój niezawodny sposób na smaczny i pożywny obiad. To również doskonały pomysł na pyszną przekąskę na przyjęcia. Tortille są tak uniwersalne, że można wyczarować z nich wiele różnych przekąsek, jak quesadillę z kurczakiem i papryką, ślimaczki z tortilli lub wrapy z różnymi nadzieniami w środku. Mięso do tej tortilli doprawiłam kurkumą oraz imbirem, co nadało mu intensywnego smaku. Jeżeli nie przepadacie za takim aromatem, możecie doprawić kurczaka na przykład samą papryką słodką i ostrą lub mieszanką ulubionych ziół. Zapraszam Was do wypróbowania przepisu i zostawienie komentarza 🙂 Mam nadzieję, że tortilla z kurczakiem i kiełkami przypadnie Wam do gustu i skradnie Wasze podniebienia. Smacznego!
Zobacz też:
Nuggetsy z kurczaka – pieczone
Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką
Przepis na tortillę z kurczakiem i kiełkami
Drukuj przepisSkładniki
- 2 piersi z kurczaka
- marynata do kurczaka: łyżeczka kurkumy, łyżeczka imbiru. łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki sosu sojowego
- 4 tortille
- 4 liście sałaty
- połowa czerwonej papryki
- kiełki bambusa z puszki/słoika
Przepis
Piersi oczyszczamy i przekrajamy na pół, aby były cieńsze. Wszystkie przyprawy, olej i sos sojowy mieszamy. Wkładamy do tak powstałej marynaty kawałki mięsa. Odstawiamy na około 15 minut. Im dłużej będziecie marynować, mięso będzie smaczniejsze.
Po tym czasie smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron do mocnego zrumienienia - około 5-7 minut z każdej strony, lekko dociskając mięso do patelni. Możecie wykorzystać także zwykłą patelnię lub upiec mięso w piekarniku. Jednak patelnia grillowa sprawi, że mięso będzie niezwykle soczyste.
Następnie mięso i paprykę kroimy w paski. Na każdej z tortilli kładziemy kolejno: sałatę, kawałki kurczaka, paprykę oraz kiełki bambusa. Zawijamy tortillę - najpierw zwijamy ją do środka, a następnie "zamykamy ją" zaginając boki. Kładziemy na rozgrzaną patelnię i grillujemy.
Podajemy przekrojoną na pół. Możecie podać ją z ulubionym sosem lub ketchupem.
0 komentarzy