Obiady/ Przekąski

Tortilla z kurczakiem i kiełkami

tortilla z kurczaka z kiełkami

Tortilla z kurczakiem to mój niezawodny sposób na smaczny i pożywny obiad. To również doskonały pomysł na pyszną przekąskę na przyjęcia. Tortille są tak uniwersalne, że można wyczarować z nich wiele różnych przekąsek, jak quesadillę z kurczakiem i papryką, ślimaczki z tortilli lub wrapy z różnymi nadzieniami w środku. Mięso do tej tortilli doprawiłam kurkumą oraz imbirem, co nadało mu intensywnego smaku. Jeżeli nie przepadacie za takim aromatem, możecie doprawić kurczaka na przykład samą papryką słodką i ostrą lub mieszanką ulubionych ziół. Zapraszam Was do wypróbowania przepisu i zostawienie komentarza 🙂 Mam nadzieję, że tortilla z kurczakiem i kiełkami przypadnie Wam do gustu i skradnie Wasze podniebienia. Smacznego!

Zobacz też:

Nuggetsy z kurczaka – pieczone

Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką

Przepis na tortillę z kurczakiem i kiełkami

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • marynata do kurczaka: łyżeczka kurkumy, łyżeczka imbiru. łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 tortille
  • 4 liście sałaty
  • połowa czerwonej papryki
  • kiełki bambusa z puszki/słoika

Przepis

1

Piersi oczyszczamy i przekrajamy na pół, aby były cieńsze. Wszystkie przyprawy, olej i sos sojowy mieszamy. Wkładamy do tak powstałej marynaty kawałki mięsa. Odstawiamy na około 15 minut. Im dłużej będziecie marynować, mięso będzie smaczniejsze.

2

Po tym czasie smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron do mocnego zrumienienia - około 5-7 minut z każdej strony, lekko dociskając mięso do patelni. Możecie wykorzystać także zwykłą patelnię lub upiec mięso w piekarniku. Jednak patelnia grillowa sprawi, że mięso będzie niezwykle soczyste.

3

Następnie mięso i paprykę kroimy w paski. Na każdej z tortilli kładziemy kolejno: sałatę, kawałki kurczaka, paprykę oraz kiełki bambusa. Zawijamy tortillę - najpierw zwijamy ją do środka, a następnie "zamykamy ją" zaginając boki. Kładziemy na rozgrzaną patelnię i grillujemy.

4

Podajemy przekrojoną na pół. Możecie podać ją z ulubionym sosem lub ketchupem.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top