Dania bez mięsa/ Obiady/ Tradycyjne zupy/ Zupy

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa będzie mi się do końca życia kojarzyć z zupą mojej babci. Kiedy byłam mała, co roku wakacje spędzałam na wsi i chodziłam z siostrą do lasu, a to po jagody, a to po grzyby. Niestety nie jestem w stanie jeden do jednego przywrócić tamtej receptury przepisu na zupę, jednak śmiem twierdzić, że było to coś podobnego 🙂 Zupa wyszła aromatyczna, lekko kwaskowata z wyczuwalnym aromatem kurek, idealnie! Przepis jest na tyle łatwy, że każdy z Was na pewno go odtworzy 🙂 Smacznego!

Zobacz też przepisy na inne zupy:

Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki

Zupa buraczkowa

Krem z cebuli i czerwonej soczewicy

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kartoflanka – zupa ziemniaczana

Przepis na zupę kurkową

Drukuj przepis
Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 1,5 l bulionu
  • 250 g kurek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany
  • garść koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól do oczyszczenia kurek

Przepis

1

Bulion podgrzewamy. Kurki oczyszczamy z piasku - wkładamy do miski z ciepłą wodą, do której dodajemy łyżkę soli. Mieszamy grzyby, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Wyjmujemy kurki z wody łyżką cedzakową, aby piasek pozostał na dnie. Jeżeli kurki się nie oczyszczą wystarczająco, czynność powtarzamy. Większe kurki kroimy na pół/ćwiartki.

2

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Na maśle podsmażamy cebulkę z czosnkiem, kiedy się zrumienią dodajemy kurki. Smażymy 10 minut, aż grzyby puszczą sok.

3

Następnie składniki przekładamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem. Nastawiamy całość na średni ogień oraz dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 20 minut.

4

Po tym czasie zmniejszamy palnik na minimum, odlewamy z zupy chochlę do szklanki, mieszamy ze śmietaną, aby nie było grudek i powoli wlewamy do zupy. Zwiększamy ogień i dodajemy koperek, gałkę oraz paprykę. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy sok z cytryny.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top