Krewetki z czosnkiem, chili i kolendrą to bardzo szybkie i proste danie dla każdego. Krewetki otulone nutą czosnku, papryczki chili oraz kolendry doskonale się komponują. Podane z ryżem lub pieczywem mogą być zarówno obiadem, jak i przekąską. Znikają bardzo szybko, szczególnie, kiedy podamy je miłośnikom owoców morza 🙂 Jak wiecie, bardzo lubię dania z krewetkami, dlatego też zachęcam Was do odwiedzenia innych smacznych przepisów z ich użyciem.
Przepisy z użyciem krewetek:
Krewetki w cieście piwno-kokosowym
Czosnkowe krewetki z ryżem
Risotto z krewetkami i cukinią
Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni
Potrawka z krewetek
Jeżeli nie możesz przekonać się do krewetek, przygotuj je w takiej wersji, gwarantuję, że to danie sprosta Twojemu podniebieniu 😉
Przepis na krewetki z czosnkiem, chili i kolendrą
Drukuj przepisSkładniki
- opakowanie mrożonych, oczyszczonych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chili - lub dwie jeżeli lubimy bardziej pikantne dania
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- garść kolendry
- sól i pieprz
Przepis
Krewetki odmrażamy. Czosnek, papryczkę chili (bez nasion) oraz kolendrę drobno siekamy. Jeżeli chcecie, aby danie było bardzo ostre, nie pozbywajcie się z papryczki nasion.
Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło, kiedy będą gorące, wrzucamy czosnek i chili oraz smażymy około minuty.
Następnie wrzucamy krewetki i smażymy około 3-5 minut, aż krewetki zrobią się białe - nie będą już przeźroczyste.
Gotowe krewetki solimy, pieprzymy i posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem lub pieczywem - masełko z oliwą także jest smaczne, nie wylewajcie go tylko dodajcie do ryżu lub umoczcie w nim pieczywo.
0 komentarzy