Na szybko/ Obiady

Krewetki z czosnkiem, chili i kolendrą

Krewetki z czosnkiem

Krewetki z czosnkiem, chili i kolendrą to bardzo szybkie i proste danie dla każdego. Krewetki otulone nutą czosnku, papryczki chili oraz kolendry doskonale się komponują. Podane z ryżem lub pieczywem mogą być zarówno obiadem, jak i przekąską. Znikają bardzo szybko, szczególnie, kiedy podamy je miłośnikom owoców morza 🙂 Jak wiecie, bardzo lubię dania z krewetkami, dlatego też zachęcam Was do odwiedzenia innych smacznych przepisów z ich użyciem.


Przepisy z użyciem krewetek:

Krewetki w cieście piwno-kokosowym

Czosnkowe krewetki z ryżem

Risotto z krewetkami i cukinią

Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni

Potrawka z krewetek


Jeżeli nie możesz przekonać się do krewetek, przygotuj je w takiej wersji, gwarantuję, że to danie sprosta Twojemu podniebieniu 😉

Przepis na krewetki z czosnkiem, chili i kolendrą

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • opakowanie mrożonych, oczyszczonych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka chili - lub dwie jeżeli lubimy bardziej pikantne dania
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • garść kolendry
  • sól i pieprz

Przepis

1

Krewetki odmrażamy. Czosnek, papryczkę chili (bez nasion) oraz kolendrę drobno siekamy. Jeżeli chcecie, aby danie było bardzo ostre, nie pozbywajcie się z papryczki nasion.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło, kiedy będą gorące, wrzucamy czosnek i chili oraz smażymy około minuty.

3

Następnie wrzucamy krewetki i smażymy około 3-5 minut, aż krewetki zrobią się białe - nie będą już przeźroczyste.

4

Gotowe krewetki solimy, pieprzymy i posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem lub pieczywem - masełko z oliwą także jest smaczne, nie wylewajcie go tylko dodajcie do ryżu lub umoczcie w nim pieczywo.

Krewetki z czosnkiemKrewetki z czosnkiem

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top