Krewetki z ryżem, okraszone oliwą i masłem z czosnkiem to dobry pomysł na obiad. Prosty i szybki przepis na smaczne danie 🙂 Do krewetek dodajcie koperek lub natkę pietruszki. Podajcie je z pieczywem lub ryżem. Dla krewetkożerców będzie to prawdziwe niebo w gębie! 🙂 Pamiętajcie, że wcześniej musicie odmrozi krewetki – najlepiej pozostawic je na jakiś czas w lodówce – to najlepszy sposób odmrażania. Jeżeli chcecie przyśpieszyc odmrażanie, włóżcie krewetki do zimnej wody. Jeżeli nie możecie przekonac się do jedzenia krewetek, to danie będzie idealne, aby zacząc, serio!
Zobacz też:
Krewetki w cieście piwno-kokosowym
Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni
Grzanki z krewetkami
Przepis na krewetki z czosnkiem
Drukuj przepisSkładniki
- opakowanie mrożonych, oczyszczonych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- natka pietruszki/koperek
- sól i pieprz
Przepis
Krewetki odmrażamy. Czosnek i natkę/koperek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło, kiedy będą gorące, wrzucamy czosnek i smażymy około minuty.
Następnie wrzucamy krewetki i smażymy około 3-5 minut, aż krewetki zrobią się białe - nie będą już przeźroczyste.
Gotowe krewetki solimy, pieprzymy i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z dowolnym dodatkiem - masełko z oliwą także jest smaczne, nie wylewajcie go tylko dodajcie do ryżu lub umoczcie w nim pieczywo.
Porady
Krewetek nie powinno smażyc się zbyt długo, ponieważ będą zbyt gumowe. Pamiętajcie, aby nie jeśc ogonków.
13 komentarzy
Anonymous
21/06/2012 at 19:19do Twojego przepisu dodalam jeszcze podsmazone pieczarki i szynke. pychota:)
Anonymous
03/06/2012 at 15:50ten przepis jest bardzo dobry dziekuje za niego
Ivka
27/11/2011 at 10:59Dawno nie jadłam krewetek. Właściwie takich tygrysich nigdy nie jadłam, do tej pory jadałam tylko koktajlowe. Twoje krewetki wyglądają tak smacznie!
kikimora
23/11/2011 at 16:05Kocham krewetki niemalże w każdej postaci 🙂 Z czosnkiem też są pyszne!
klliisiaa
22/11/2011 at 16:53nigdy nie jadłam krewetek, musze kiedys spróbować 🙂
wilczyca-Aga
20/11/2011 at 22:41a ja muszę po cichu zrobić, bo dzieciaki nie znają tego. Ciekawe co powiedzą jak zrobię im tak smakowicie jak u Ciebie, jak nie będą wiedziały co to a podam z zaskoczeniem…hmmm….wypróbuję. Pozdrawiam:)
Domi w kuchni
19/11/2011 at 10:31Twoje pierwsze krewetki? Wspaniale wyglądają! 🙂
Zaciekawił mnie ten przepis 🙂
Grace
17/11/2011 at 13:49Proste i fajne. Uwielbiam krewetki!
Joanna
17/11/2011 at 11:23Jak jeszcze jadłam mięso, uwielbiałam takie krewetki 🙂
Nemi
17/11/2011 at 10:19Podobnie robiłam kalmary:) Owoce morza współgrają z czosnkiem;)
shy
17/11/2011 at 09:40Wyglądają wspaniale chociaż nie jestem wielka fanka tych owoców morza ;]
małgo.
16/11/2011 at 22:05prawda! :))
Yummy & Tasty
miloscnapatelni
16/11/2011 at 19:00Hmm, krewetki są pyszne… Nie próbowałam nigdy z octem winnym – ciekawe!