Obiady

Czosnkowe krewetki z ryżem

Krewetki z ryżem, okraszone oliwą z czosnkiem to dobry pomysł na obiad. Prosty i szybki przepis na smaczne danie 🙂

Składniki:

– opakowanie mrożonych krewetek Black Tiger
– 8 ząbków czosnku
– łyżka octu winnego jabłkowego
– pół łyżeczki soli
– szczypta pieprzu
– koperek
– 3 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy
– ryż
– średnia cebula
– łyżeczka sosu słodkiego chili

 

Krewetki odmroziłam w letniej wodzie. Następnie wymieszałam je z dwoma ząbkami czosnku, solą, pieprzem i octem winnym. Po 30 minutach na maśle i oliwie podsmażyłam pozostały czosnek i następnie włożyłam na patelnie krewetki. Kilka minut i były gotowe. Na sam koniec posypałam koperkiem i wymieszałam. Podałam z ugotowanym ryżem, do którego dodałam wcześniej podsmażoną cebulkę i łyżeczkę sosu słodkiego chili. Prawda, że proste?
Smacznego! 🙂

Może ci się spodobać

13 komentarzy

  • Reply
    Anonymous
    21/06/2012 at 19:19

    do Twojego przepisu dodalam jeszcze podsmazone pieczarki i szynke. pychota:)

  • Reply
    Anonymous
    03/06/2012 at 15:50

    ten przepis jest bardzo dobry dziekuje za niego

  • Reply
    Ivka
    27/11/2011 at 10:59

    Dawno nie jadłam krewetek. Właściwie takich tygrysich nigdy nie jadłam, do tej pory jadałam tylko koktajlowe. Twoje krewetki wyglądają tak smacznie!

  • Reply
    kikimora
    23/11/2011 at 16:05

    Kocham krewetki niemalże w każdej postaci 🙂 Z czosnkiem też są pyszne!

  • Reply
    klliisiaa
    22/11/2011 at 16:53

    nigdy nie jadłam krewetek, musze kiedys spróbować 🙂

  • Reply
    wilczyca-Aga
    20/11/2011 at 22:41

    a ja muszę po cichu zrobić, bo dzieciaki nie znają tego. Ciekawe co powiedzą jak zrobię im tak smakowicie jak u Ciebie, jak nie będą wiedziały co to a podam z zaskoczeniem…hmmm….wypróbuję. Pozdrawiam:)

  • Reply
    Domi w kuchni
    19/11/2011 at 10:31

    Twoje pierwsze krewetki? Wspaniale wyglądają! 🙂
    Zaciekawił mnie ten przepis 🙂

  • Reply
    Grace
    17/11/2011 at 13:49

    Proste i fajne. Uwielbiam krewetki!

  • Reply
    Joanna
    17/11/2011 at 11:23

    Jak jeszcze jadłam mięso, uwielbiałam takie krewetki 🙂

  • Reply
    Nemi
    17/11/2011 at 10:19

    Podobnie robiłam kalmary:) Owoce morza współgrają z czosnkiem;)

  • Reply
    shy
    17/11/2011 at 09:40

    Wyglądają wspaniale chociaż nie jestem wielka fanka tych owoców morza ;]

  • Reply
    małgo.
    16/11/2011 at 22:05

    prawda! :))

    Yummy & Tasty

  • Reply
    miloscnapatelni
    16/11/2011 at 19:00

    Hmm, krewetki są pyszne… Nie próbowałam nigdy z octem winnym – ciekawe!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top