Do krewetek miałam kilka podejść, zanim je pokochałam. Jednak prawdą jest, że do pewnych smaków należy dojrzeć, tak samo jak kiedyś nie znosiłam czosnku, a dziś? Nie wyobrażam sobie, aby mi go zabrakło w kuchni.
Składniki:
– bagietka
– 250g krewetek koktajlowych
– łyżka klarowanego masła
– masło do smarowania pieczywa
– 2 ząbki czosnku
– plasterek świeżego imbiru
– koperek
– łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz
Czosnek oraz imbir siekamy na drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia. Następnie zwiększamy ogień i smażymy krewetki około 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Kromki pieczywa smarujemy masłem i nakładamy na nie gotowe krewetki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego około 200 stopni na 5-10 minut, aż bułka będzie chrupiąca.
Posypujemy koperkiem i już! 🙂
0 komentarzy