Omlet ze szpinakiem i boczkiem jest moją kolejną propozycją pożywnego, leniwego śniadania 🙂 Jego przygotowanie zajmie Wam około 20 minut – wcześniej należy podsmażyć boczek i szpinak, ale uwierzcie, że efekt końcowy jest warty tego czasu. Do jajek dodałam odrobinę płatków owsianych, aby omlet był bardziej sycący i dawał nam energię na cały dzień.
Kocham przyrządzać dania na patelni, a moja kuchnia nie wyobraża sobie jej braku. Kocham jajecznice, omlety, jajka sadzone, sosy do makaronu, a do wszystkiego potrzebne jest zaledwie jedno naczynie 🙂 Uważam, że osoba, która uwielbia gotować, powinna posiadać przynajmniej jeden egzemplarz dobrej, wytrzymałej patelni, dlatego też daję Wam szansę na uzupełnienie swojej kuchni w patelnię Woll… 🙂 Na końcu wpisu znajdziecie konkurs!
Przepis na omlet ze szpinakiem i boczkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 50 g boczku
- garść szpinaku
- 2 jajka
- łyżka płatków owsianych
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz do smaku
Przepis
Boczek podsmażamy na patelni i po kilku minutach dodajemy do niego szpinak.
Doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem i smażymy całość około 5 minut, aż szpinak straci wodę. Zdejmujemy z patelni na talerz.
Następnie rozbijamy w misce jajka i mieszamy je energicznie, aby powstały w nich bąble. Dodajemy do nich płatki owsiane.
Ponownie rozgrzewamy patelnię, wylewamy na nią jajka oraz posypujemy boczkiem i szpinakiem.
Smażymy na średnim ogniu około 4 minut i przewracamy na minutę na drugą stronę.
KONKURS!
Przedstaw przepis na kreatywne śniadanie z patelni i wygraj patelnię Woll!
Zgłoszenie ze zdjęciem dodaj w komentarzu i zapoznaj się z poniższymi zasadami konkursu.
Patelnie z serii Just COOK są stworzone z myślą o osobach, które kochają gotować! Modele z tej serii są stosunkowo lekkie, posiadają grube dno, dzięki czemu patelnie trzymają ciepło, nieprzywieralną powłokę typu non-stick, która dodatkowo sprawia, że mycie patelni zajmuje kilka sekund i nie wymaga użycia płynu do naczyń! Więcej informacji znajdziecie na stronie producenta.
Zasady konkursu:
- Termin konkursu: 28 czerwca -10 lipca 2017
- Co należy zrobić? Przygotować swoją propozycję kreatywnego śniadania z patelni i zostawić komentarz z opisem/przepisem (mile widziany ze zdjęciem) pod tym wpisem na blogu
- Uczestnicy mogą dodać niekończoną liczbę zgłoszeń.
- Ogłoszenie wyników nastąpi na Facebooku Kuchnia Bazylii i w komentarzu pod tym wpisem do dnia 15 lipca 2017
- Wysyłka nagrody nastąpi w ciągu 14 dni od przekazania danych adresowych przez zwycięzcę.
5 komentarzy
Sylwia
03/07/2017 at 13:51Smażone spatzle z twarogiem
150 g suchego makaronu spatzle
1 cebula
3 łyżki masła klarowanego
100 g twarogu półtłustego
sól
pieprz czarny
szczypiorek świeży
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni i usmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ugotowane i odsączone z wody kluseczki i rozkruszony twaróg. Przyprawić wg smaku i smażyć, aż twaróg zacznie się rozpuszczać, a wszystko będzie bardzo gorące. Podawać natychmiast ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Można też wkroić sobie pomidora. Smacznego 🙂
Sylwia
03/07/2017 at 13:55I jeszcze zdjęcie 🙂
Marek Osowski
02/07/2017 at 21:05Omlet z dodatkiem pełnoziarnistego chleba , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 🙂
Doprawiony solem, pieprzem i sporą ilością bazylii, oraz tradycyjnie szczypiorkiem…
Komandor
30/06/2017 at 14:35W tej patelni z konkursu jest odpinana rączka?
Kasia Nowakowska
30/06/2017 at 14:42Nie, tutaj jest cały opis 🙂 https://www.patelnie-tytanowe.pl/patelnie-tytanowe/patelnia-wysoka-jusc-cook-zielona-29.html#/27-srednica_patelni-28_cm