Na szybko/ Śniadania

Omlet ze szpinakiem i boczkiem! + KONKURS

Omlet ze szpinakiem i boczkiem jest moją kolejną propozycją pożywnego, leniwego śniadania 🙂 Jego przygotowanie zajmie Wam około 20 minut – wcześniej należy podsmażyć boczek i szpinak, ale uwierzcie, że efekt końcowy jest warty tego czasu. Do jajek dodałam odrobinę płatków owsianych, aby omlet był bardziej sycący i dawał nam energię na cały dzień.


Kocham przyrządzać dania na patelni, a moja kuchnia nie wyobraża sobie jej braku. Kocham jajecznice, omlety, jajka sadzone, sosy do makaronu, a do wszystkiego potrzebne jest zaledwie jedno naczynie 🙂 Uważam, że osoba, która uwielbia gotować, powinna posiadać przynajmniej jeden egzemplarz dobrej, wytrzymałej patelni, dlatego też daję Wam szansę na uzupełnienie swojej kuchni w patelnię Woll… 🙂 Na końcu wpisu znajdziecie konkurs!

Przepis na omlet ze szpinakiem i boczkiem

Drukuj przepis
Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 50 g boczku
  • garść szpinaku
  • 2 jajka
  • łyżka płatków owsianych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku

Przepis

1

Boczek podsmażamy na patelni i po kilku minutach dodajemy do niego szpinak.

2

Doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem i smażymy całość około 5 minut, aż szpinak straci wodę. Zdejmujemy z patelni na talerz.

3

Następnie rozbijamy w misce jajka i mieszamy je energicznie, aby powstały w nich bąble. Dodajemy do nich płatki owsiane.

4

Ponownie rozgrzewamy patelnię, wylewamy na nią jajka oraz posypujemy boczkiem i szpinakiem.

5

Smażymy na średnim ogniu około 4 minut i przewracamy na minutę na drugą stronę.



KONKURS!

Przedstaw przepis na kreatywne śniadanie z patelni i wygraj patelnię Woll!

Zgłoszenie ze zdjęciem dodaj w komentarzu i zapoznaj się z poniższymi zasadami konkursu.


Patelnie z serii Just COOK są stworzone z myślą o osobach, które kochają gotować! Modele z tej serii są stosunkowo lekkie, posiadają grube dno, dzięki czemu patelnie trzymają ciepło, nieprzywieralną powłokę typu non-stick, która dodatkowo sprawia, że mycie patelni zajmuje kilka sekund i nie wymaga użycia płynu do naczyń! Więcej informacji znajdziecie na stronie producenta.


Zasady konkursu:

  1. Termin konkursu: 28 czerwca -10 lipca 2017
  2. Co należy zrobić? Przygotować swoją propozycję kreatywnego śniadania z patelni i zostawić komentarz z opisem/przepisem (mile widziany ze zdjęciem) pod tym wpisem na blogu
  3. Uczestnicy mogą dodać niekończoną liczbę zgłoszeń.
  4. Ogłoszenie wyników nastąpi na Facebooku Kuchnia Bazylii i w komentarzu pod tym wpisem do dnia 15 lipca 2017
  5. Wysyłka nagrody nastąpi w ciągu 14 dni od przekazania danych adresowych przez zwycięzcę.
  
    

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Sylwia
    03/07/2017 at 13:51

    Smażone spatzle z twarogiem

    150 g suchego makaronu spatzle
    1 cebula
    3 łyżki masła klarowanego
    100 g twarogu półtłustego
    sól
    pieprz czarny
    szczypiorek świeży
    Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni i usmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ugotowane i odsączone z wody kluseczki i rozkruszony twaróg. Przyprawić wg smaku i smażyć, aż twaróg zacznie się rozpuszczać, a wszystko będzie bardzo gorące. Podawać natychmiast ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Można też wkroić sobie pomidora. Smacznego 🙂

    • Reply
      Sylwia
      03/07/2017 at 13:55

      I jeszcze zdjęcie 🙂

  • Reply
    Marek Osowski
    02/07/2017 at 21:05

    Omlet z dodatkiem pełnoziarnistego chleba , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 🙂
    Doprawiony solem, pieprzem i sporą ilością bazylii, oraz tradycyjnie szczypiorkiem…

  • Reply
    Komandor
    30/06/2017 at 14:35

    W tej patelni z konkursu jest odpinana rączka?

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top