Makarony/ Na szybko/ Obiady

Makaron w sosie szpinakowym

Makaron w sosie szpinakowym

Makaron w sosie szpinakowym z boczkiem to obiad, do którego przygotowania potrzebujemy zaledwie 20 minut. Jest smaczny, sycący oraz efektowny – jak widzicie na zdjęciach, szpinak nadaje całości jaskrawego, zielonego koloru. Makaron może być także ciekawym daniem dla niejadków. Roboczo można nazwać go nawet “makaronem Shreka” 🙂 Bardzo rzadko przygotowuję dania bezmięsne, dlatego do mojego makaronu również dodałam boczek.

Jak wiecie, bardzo lubię wszelkiego rodzaju makarony ze względu na swoją prostotę w przygotowaniu. Jeżeli tak samo jak ja nie wyobrażacie sobie życia bez makaronów, koniecznie sprawdźcie całą kategorię przepisów na Makarony 🙂 Smacznego!


Zobacz też:

Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

Makaron w sosie serowym ze szpinakiem

Przepis na makaron w sosie szpinakowym

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 300 g świeżego szpinaku
  • śmietanka słodka 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść parmezanu
  • łyżeczka masła
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: boczek

Przepis

1

Do szpinaku dolewamy śmietankę oraz całość blendujemy do dokładnego połączenia się składników.

2

Czosnek siekamy drobno, cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle do zrumienienia.

3

Następnie na patelnie wlewamy masę szpinakowo-śmietanową. Dodajemy parmezan oraz gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Podajemy z wymieszanym makaronem.

4

W wersji z boczkiem - podsmażamy go do zrumienienia na drugiej patelni i dodajemy do sosu.

Makaron w sosie szpinakowymMakaron w sosie szpinakowym

 

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Barbara
    22/10/2018 at 12:48

    Wygląda obłędnie. Takie kolory maksymalnie kojarzą mi się z latem, więc to swego rodzaju odświeżające i miłe dla oka danie 🙂

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top