Makaron w sosie szpinakowym z boczkiem to obiad, do którego przygotowania potrzebujemy zaledwie 20 minut. Jest smaczny, sycący oraz efektowny – jak widzicie na zdjęciach, szpinak nadaje całości jaskrawego, zielonego koloru. Makaron może być także ciekawym daniem dla niejadków. Roboczo można nazwać go nawet „makaronem Shreka” 🙂 Bardzo rzadko przygotowuję dania bezmięsne, dlatego do mojego makaronu również dodałam boczek.
Jak wiecie, bardzo lubię wszelkiego rodzaju makarony ze względu na swoją prostotę w przygotowaniu. Jeżeli tak samo jak ja nie wyobrażacie sobie życia bez makaronów, koniecznie sprawdźcie całą kategorię przepisów na Makarony 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami
Makaron w sosie serowym ze szpinakiem
Przepis na makaron w sosie szpinakowym
Drukuj przepisSkładniki
- 300 g świeżego szpinaku
- śmietanka słodka 18%
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść parmezanu
- łyżeczka masła
- sól i pieprz
- opcjonalnie: boczek
Przepis
Do szpinaku dolewamy śmietankę oraz całość blendujemy do dokładnego połączenia się składników.
Czosnek siekamy drobno, cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle do zrumienienia.
Następnie na patelnie wlewamy masę szpinakowo-śmietanową. Dodajemy parmezan oraz gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Podajemy z wymieszanym makaronem.
W wersji z boczkiem - podsmażamy go do zrumienienia na drugiej patelni i dodajemy do sosu.
3 komentarze
Irena
23/02/2021 at 22:16Czy w smaku nie jest podobny do pesto ten makaron?
Kasia Nowakowska
28/02/2021 at 13:21Raczej nie
Barbara
22/10/2018 at 12:48Wygląda obłędnie. Takie kolory maksymalnie kojarzą mi się z latem, więc to swego rodzaju odświeżające i miłe dla oka danie 🙂