Deska serów i przekąsek jest doskonała na każde przyjęcie. Przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu, a to jak będzie ona ostatecznie wyglądać, zależy tylko od naszej wyobraźni 🙂 Istotne jest to, aby deska była kolorowa i złożona z produktów o wielu strukturach. Estetycznie przygotowana deska serów i przekąsek ozdobi także nasz stół i zachwyci gości. Można ja zrobić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Pamiętajcie, że deska ma zachwycać swoją różnorodnością oraz mieszanką smaków – każdy powinien znaleźć tam coś dla siebie. Do deski serów i przekąsek dobierzcie białe lub czerwone wino, według mnie najlepiej pasują tutaj wytrawne trunki.
Co właściwie umieścić na desce serów?
Sery o różnej strukturze i intensywności smaku
- Sery miękkie, takie jak brie, camembert, ser kozi
- Sery z porostem pleśniowym, jak gorgonzola czy lazur
- Sery półtwarde czyli typowe żółte sery, jak tylżycki czy królewski, a także ser cheddar lub mimolette
- Sery długodojrzewające czyli parmezan, bursztyn
Wędliny długodojrzewające
- Szynka parmeńska lub szynka serrano
- Salami lub chorizo
- Mini pleśniowe kiełbaski czy fuet
- Kabanosy
Świeże warzywa i owoce
Do każdej deski będą pasowały pomidorki koktajlowe, które będą także doskonałą ozdobą, a także warzywa pokrojone w słupki (marchewka, seler naciowy). Winogrona białe i czerwone, które komponują się doskonale z miękkimi serami. Doskonałe będą także truskawki, figi oraz morele.
Bakalie, takie jak różnego rodzaju orzechy (laskowe, pistacje, migdały, nerkowce), suszone morele, daktyle, śliwki.
Produkty pszenne takie jak grissini, krakersy czy kawałki bagietki. To one zneutralizują nam smak pomiędzy przekąszaniem jednego, a drugiego rodzaju sera czy wędliny.
Produkty marynowane lub produkty z zalewy, jak oliwki, faszerowane papryczki, marynowane cebulki czy w końcu tak u nas lubione ogórki konserwowe.
Pasty i dipy, które będą przede wszystkim dodatkiem do produktów pszennych oraz warzyw pokrojonych w słupki. Możecie zrobić na przykład sos czosnkowy.
Dżemy oraz miód, które zadowolą łasuchów oraz doskonale skomponują się z ostrymi serami.
Kompozycja mojej deski serów to:
- Szynka parmeńska
- Fuet
- Salami
- Ser gorgonzola
- Ser parmezan
- Ser camembert
- Ser żółty
- Ser mimolette
- Winogrona
- Pomidorki koktajlowe
- Oliwki
- Papryczki faszerowane tuńczykiem
- Suszone brzoskwinie
- Suszone figi
- Krakersy
- Bazylia i papryczki do ozdoby
Jeśli podoba Wam się moja deseczka, zajrzyjcie tutaj 🙂
3 komentarze
kulinarnagosia
12/11/2022 at 11:00Taka deska to eleganckie podanie różnorodnych przekąsek, które na imprezach znikają w pierwszej kolejności 😊
Milena
08/02/2022 at 17:58Deska wygląda niczym z restauracji, a jak zrobimy coś takiego na spotkanie ze znajomymi na 100% będą to dobrze wspominać 🙂 Podobno wino i sery to nie rozłączna para.
Matylda
13/01/2022 at 08:39Deska serów i przekąsek to niezastąpione pozycja na każdej domówce! U mnie zawsze się sprawdza – zmieniam tylko przekąski, które na niej umieszczam 😉 Choć u mnie zawsze najwięcej jest serów o różnej strukturze i intensywności smaku.