Sałatka z kurczakiem i batatami to pomysł na lekki i pożywny obiad na co dzień. Sałatkę możecie zrobić z mieszanką sałat, rukolą, roszponką, świeżym szpinakiem lub po prostu sałatą rzymską. Do sałatki musicie wcześniej upiec kurczaka oraz bataty, ale możecie to zrobić za jednym zamachem, w piekarniku z termoobiegiem. Mięso oraz warzywa pieką się taką w takiej samej temperaturze. Sałatkę z kurczakiem i batatami polecam serwować z sosem balsamico lub sosem winegret. Smakuje najlepiej na świeżo, kiedy kurczak, bataty i jajka są jeszcze lekko ciepłe. Smacznego!
Zobaczcie też:
Sałatka z grillowanymi warzywami i serem halloumi
Surówka ze świeżego ogórka z dymką i sezamem
Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem
Przepis na sałatkę z kurczakiem i batatami
Drukuj przepisSkładniki
- jeden duży batat
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta papryki ostrej lub chili
- pojedyncza pierś z kurczaka
- łyżka masła
- 2 garście rukoli
- 2 jajka
- kawałki sera parmezan/lub żółtego
- sos balsamico
- MARYNATA DO KURCZAKA:
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka płynnego miodu
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka soli
Przepis
Pierś oczyszczamy. Składniki marynaty łączymy ze sobą i wcieramy w mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Pierś wykładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.
Batata obieramy i kroimy w kostkę o grubości około 2 cm. Polewamy oliwą i posypujemy papryką, dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę/do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (termoobieg) i wkładamy mięso oraz bataty. Bataty wyjmujemy po 20 minutach, a na pierś z kurczaka dodajemy masło i pieczemy kolejne 10 minut.
Po łącznie 30 minutach pieczenia piersi, wyjmujemy ją z piekarnika i przed krojeniem odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęła. W międzyczasie gotujemy jajka.
Na talerze wykładamy rukolę, pokrojoną pierś kurczaka, jajko, parmezan i polewamy balsamico.
0 komentarzy