Mięsa/ Obiady

Zapiekana karkówka po flisacku

Zapiekana karkówka po flisacku to świetny pomysł na danie “jednogarnkowe”. W daniu znajduje się mięso, ziemniaki, marchewka, papryka, cebula i boczek, co sprawia, że jest bardzo syte. Pomysł na karkówkę po flisacku podsunął mi mój czytelnik 🙂 A bazowy przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Przyznam, że karkówka w takiej wersji zachwyciła moje podniebienie, była miękka i aromatyczna, a wszystkie dodatki wspaniale się z nią komponowały. To jeden z tych przepisów, które zrobicie raz i będziecie do niego wracać. Przygotowanie karkówki po flisacku nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, także jest wspaniałym przepisem dla osób, które nie są biegłe w kuchni. Spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! 🙂


Zobacz też:

Karkówka w sosie własnym

Prosty gulasz wieprzowy

Przepis na karkówkę po flisacku

Drukuj przepis
Porcji: 5 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 500 g karkówki
  • czubata łyżka musztardy miodowej
  • łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • pół szklanki mąki
  • 3 ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 100 g boczku
  • 3/4 szklanki bulionu
  • sól oraz pieprz

Przepis

1

Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majerankiem oraz musztardą. Taką marynatą nacieramy plastry karkówki. Odstawiamy na noc do lodówki.

2

Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

3

Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w plastry i nakładamy na mięso. Cebulę kroimy w pióra, boczek w paski, a paprykę w kostkę - kładziemy składniki na warzywa (poszczególne warstwy widoczne na zdjęciach).

4

Całość podlewamy bulionem i oprószamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy naczynie żaroodporne, pokrywką lub folią aluminiową.

5

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę/folię, podkręcamy temperaturę do 180 stopni, aby składniki się przyrumieniły i pieczemy jeszcze około 10 minut.

 

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Beata
    17/07/2018 at 22:22

    Pyszna i miękka karkoweczka, dodaje tylko więcej ziemniaków.

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      18/07/2018 at 19:38

      Dziękuję za opinię 🙂 Chociaż to inspiracja od Ewa Wachowicz

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top