Zapiekana karkówka po flisacku to świetny pomysł na danie „jednogarnkowe”. W daniu znajduje się mięso, ziemniaki, marchewka, papryka, cebula i boczek, co sprawia, że jest bardzo syte. Pomysł na karkówkę po flisacku podsunął mi mój czytelnik 🙂 A bazowy przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Przyznam, że karkówka w takiej wersji zachwyciła moje podniebienie, była miękka i aromatyczna, a wszystkie dodatki wspaniale się z nią komponowały. To jeden z tych przepisów, które zrobicie raz i będziecie do niego wracać. Przygotowanie karkówki po flisacku nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, także jest wspaniałym przepisem dla osób, które nie są biegłe w kuchni. Spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! 🙂
Zobacz też:
Karkówka w sosie własnym
Prosty gulasz wieprzowy
Przepis na karkówkę po flisacku
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g karkówki
- czubata łyżka musztardy miodowej
- łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- pół szklanki mąki
- 3 ziemniaki
- marchewka
- cebula
- 1/4 papryki czerwonej
- 100 g boczku
- 3/4 szklanki bulionu
- sól oraz pieprz
Przepis
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majerankiem oraz musztardą. Taką marynatą nacieramy plastry karkówki. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w plastry i nakładamy na mięso. Cebulę kroimy w pióra, boczek w paski, a paprykę w kostkę - kładziemy składniki na warzywa (poszczególne warstwy widoczne na zdjęciach).
Całość podlewamy bulionem i oprószamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy naczynie żaroodporne, pokrywką lub folią aluminiową.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę/folię, podkręcamy temperaturę do 180 stopni, aby składniki się przyrumieniły i pieczemy jeszcze około 10 minut.
2 komentarze
Beata
17/07/2018 at 22:22Pyszna i miękka karkoweczka, dodaje tylko więcej ziemniaków.
Kasia Nowakowska
18/07/2018 at 19:38Dziękuję za opinię 🙂 Chociaż to inspiracja od Ewa Wachowicz