Ziemniaki puree można przygotować na wiele sposobów, a także doprawić do własnego smaku. Podaję Wam zatem przepis podstawowy, który może być wspaniałą bazą do Waszych ziemniaczanych eksperymentów 🙂 Przyznam, że puree ziemniaczane zdarza mi się robić dość rzadko, z tego względu, że uwielbiam jeść ziemniaczki w całości lub na przykład ziemniaczki papas arrugadas. Do przygotowania tych pysznych ziemniaczków puree potrzebujecie zaledwie odrobiny mleka oraz masła. Zdarzało mi się także dodawać do puree kwaśną śmietanę, więc także zachęcam do takiego urozmaicenia przepisu – wtedy ziemniaczki mają bardziej wyrazisty smak. Ziemniaki puree możecie podawać do kotletów, pieczonych mięs czy gulaszy.
Zobacz też:
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Ziemniaki z boczkiem i brukselką
Placuszki z marchewki i ziemniaków
Przepis na ziemniaki puree
Drukuj przepisSkładniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek mleka
- sól do gotowania
- opcjonalnie: pieprz, ulubione zioła, natka pietruszki, koperek
Przepis
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie - zawsze wodę dodaję po zagotowaniu, ponieważ sól opóźnia gotowanie wody.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je. Dodajemy masło oraz mleko.
Ubijamy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub blendujemy - w zależności od tego, jaką konsystencję lubicie.
1 komentarz
Anna
12/03/2018 at 14:21Ja za to zawsze robię ze śmietaną lub jogurtem zamiast mleka.