Obiady

Ziemniaki puree – jak zrobić?

Ziemniaki puree można przygotować na wiele sposobów, a także doprawić do własnego smaku. Podaję Wam zatem przepis podstawowy, który może być wspaniałą bazą do Waszych ziemniaczanych eksperymentów 🙂 Przyznam, że puree ziemniaczane zdarza mi się robić dość rzadko, z tego względu, że uwielbiam jeść ziemniaczki w całości lub na przykład ziemniaczki papas arrugadas. Do przygotowania tych pysznych ziemniaczków puree potrzebujecie zaledwie odrobiny mleka oraz masła. Zdarzało mi się także dodawać do puree kwaśną śmietanę, więc także zachęcam do takiego urozmaicenia przepisu – wtedy ziemniaczki mają bardziej wyrazisty smak. Ziemniaki puree możecie podawać do kotletów, pieczonych mięs czy gulaszy.


Zobacz też:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Ziemniaki z boczkiem i brukselką

Placuszki z marchewki i ziemniaków

Przepis na ziemniaki puree

Drukuj przepis
Porcji: 2-3 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek mleka
  • sól do gotowania
  • opcjonalnie: pieprz, ulubione zioła, natka pietruszki, koperek

Przepis

1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie - zawsze wodę dodaję po zagotowaniu, ponieważ sól opóźnia gotowanie wody.

2

Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je. Dodajemy masło oraz mleko.

3

Ubijamy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub blendujemy - w zależności od tego, jaką konsystencję lubicie.

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Anna
    12/03/2018 at 14:21

    Ja za to zawsze robię ze śmietaną lub jogurtem zamiast mleka.

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top