Inspiracje/porady/ Przekąski

Papas Arrugadas i kuchnia kanaryjska – w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji

W poszukiwaniu nowych smaków świata, a także planowaniu wyczekiwanego i odpowiedniego miejsca na urlop, postanowiłam przygotować dla Was nowy cykl wpisów, który przybliży kuchnie danego regionu. Dziś będzie bardzo pysznie, na tapet wezmę kuchnię Wysp Kanaryjskich, jaka zachwyca mnogością smaków.


Kuchnię kanaryjską, na tle kuchni hiszpańskiej wyróżnia egzotyka. Dania tego regionu są wyraziste, świeże oraz zdrowe. Wiele produktów na wyspach posiada Chronioną Nazwę pochodzenia – szczególnie sery oraz wina. Fuerteventura słynie z kozich serów, Lanzarote z wina Malvazia, La Gomera z miodu z palmy!, Teneryfa z ziemniaków z gleby wulkanicznej Papas Antiguas, El Hierro z sernika, Gran Canaria z rumu, aż w końcu La Palma z soli morskiej.



Najpopularniejszą przekąską Wysp Kanaryjskich są ziemniaczki Papas Arrugadas, na które niżej podaję Wam przepis. Te pyszne bulwy przygotowuje się bardzo prosto, a smak ich zachwyca! Do przygotowania dania potrzebne są malutkie ziemniaczki, sól morska i kawałek cytryny. Papas Arrugadas podaje się z sosami Mojo. Możemy rozróżnić dwa rodzaje sosów: Mojo Verde i Mojo Rojo. Mojo Verde to sos na bazie zielonej papryki i kolendry, a Mojo Rojo jest przygotowany na bazie papryki czerwonej, do obu z nich dodajemy ocet winny oraz oliwę z oliwek i dużą ilość czosnku. Do swoich ziemniaków przygotowałam Mojo Verde, który idealnie przełamywał smak słonych Papas Arrugadas. Uprawy ziemniaków na wyspach są bardzo obfite i zbiera się je nawet kilka razy w roku, dlatego są one tak popularnym dodatkiem.


Sery na Wyspach Kanaryjskich są przede wszystkim przygotowywanie z mleka koziego. Dzięki niemu zawdzięczają swój charakterystyczny smak oraz rangę – są cenione na całym świecie. Najpopularniejszym serem jest ten z Fuertaventury o nazwe queso majorero. Ser ten dostaniemy w kilku odmianach, zarówno o delikatnej teksturze i smaku, ale również o ostrzejszym smaku, wędzony. Znanym serem w kuchni kanaryjskiej jest także queso palmero z wyspy La Palma, który ma wyraźnie słony smak.



Charakterystyczne dla regionu jest także gofio. Gofio jest rodzajem mąki, to po prostu zmielone zboże (pszenica,jęczmień, żyto, kukurydza), jednak ma jedną charakterystyczną cechę – jest przed zmieleniem prażone. Jest ono dodatkiem wszelkich dań, od przystawek po dania główne. Gofio używa się np. do deseru mousse de gofio czy chicharrones canarios czyli smażonych skórek wieprzowych, w którym je się obtacza.


Kolejnym, wartym uwagi produktem są kanaryjskie banany. Na wyspach są one uprawiane we wręcz idealnych warunkach – odpowiedni klimat, wysokość oraz żyzna, wulkaniczna gleba. Dzięki temu zbiory bananów są tak obfite. Ciekawostką jest, że na wyspach stworzono specjalne plantacje dla turystów, w których mogą przyjrzeć się dokładnie uprawie tego pysznego owocu.


Jak sami widzicie, kulinarne bogactwo Wysp Kanaryjskich nie zna granic! Na każdym kroku coś zachwyca, zdumiewa, czy nawet dziwi. Ta podróż po smakach narobiła mi wielkiego apetytu na kulinarną przygodę na hiszpańskich wyspach! Kto wie, może to właśnie one będą moim kierunkiem podróży w kolejnym roku? 🙂 Kanary można odwiedzić razem z Rainbow i na własnej skórze przekonać się o wspaniałościach tamtejszej kuchni!

Papas arrugadas czyli kanaryjskie ziemniaczki

Drukuj przepis
Porcji: 2 osoby Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1,5 garści gruboziarnistej soli
  • gruby plaster cytryny
  • mojo verde: połowa zielonej papryki, garść kolendry, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżki octu winnego, 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Przepis

1

Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie obieramy). Umieszczamy w płaskim garnku i zalewamy wodą, aby przykryła minimalnie ziemniaki. Dodajemy sól oraz kawałek cytryny. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

2

Po tym czasie ziemniaki powinny być już miękkie. Odcedzamy pozostałą wodę, a garnek z ziemniakami wstawiamy jeszcze na kilka chwil na ogień, aby woda z garnka całkowicie odparowała, a ziemniaki lekko obeschły. To czy są dobre, poznacie po lekko sfałdowanej skórce.

3

Podajemy ziemniaki z sosem mojo verde, który przygotowujemy bardzo łatwo - blendując wszystkie składniki.


*wpis powstał w ramach współpracy z Rainbow

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    agata
    30/11/2017 at 12:19

    Jak przygotuję takie dobre ziemniaczki to mój mąż się ze mną rozwiedzie, żeby móc z miłości i wdzięczności ożenić się ze mną raz jeszcze 😀

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      30/11/2017 at 12:31

      Na pewno 😀 Mój narzeczony zjadł dużą dokładkę, a wczoraj prosił o powtórzenie takiej kolacji 😀

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top