Boże Narodzenie/ Wydarzenia

Czarne pierogi z karpiem i kimchi

Czarne pierogi z karpiem i kimchi przygotowywaliśmy na wigilijnych warsztatach w studiu kulinarnym The Plate. Po raz kolejny warsztaty w tym miejscu skończyły się bardzo smacznie, a to wszystko dzięki Sławkowi i jego ekipie.  Oprócz pierogów przygotowywaliśmy barszcz ze złotych buraków, bułeczki na parze z portobello i kozim serem oraz strudel z mango z tajską bazylią, który na pewno przygotuję i podzielę się z Wami przepisem 🙂


Przepis na czarne pierogi z karpiem i kimchi jest dość pracochłonny, jednak ich smak wynagradza czas poświęcony na ich przygotowanie. Zachęcam do spróbowania!


Do przepisu na pierogi będziecie potrzebować nietypowych składników, jak kimchi (tutaj podrzucam Wam łatwy przepis, który znalazłam u Jadłonomii), atrament z mątwy, japoński sos Yuzu ponzu oraz szyjki rakowe do sosu, którym pierogi zostały polane. Wiem, że to składniki trudno dostępne, ale warto wybrać się na ich poszukiwanie, by spróbować smaku tych pysznych pierogów 🙂 Jeżeli nie uda Wam się przygotować ich przed wigilią, zróbcie je innym razem, a nie pożałujecie – jestem tego pewna. Pamiętajcie też, że kimchi należy przygotować minimum kilka dni przed przygotowywaniem pierogów.

Przepis na czarne pierogi z karpiem i kimchi

Drukuj przepis
Porcji: 50 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • CIASTO: 500 g mąki, 50 g masła, łyżeczka soli, łyżeczka atramentu z mątwy, 300 ml wody
  • FARSZ: 200 g kimchi, 300 g filetu z karpia, pęczek kolendry, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 3 łyżki Yuzu ponzu, 1 łyżeczka chilli, skórka otarta z limonki
  • SOS: 3 szalotki, 4 ząbki czosnku, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 łyżeczki kurkumy, 200 ml białego, wytrawnego wina, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g masła, 150 g szyjek rakowych, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku

Przepis

1

CIASTO: mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy sól, atrament oraz rozpuszczone masło. Czekamy, aż ciasto ostygnie, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie postępujemy z nim jak z tradycyjnym ciastem na pierogi.

2

FARSZ: kolendrę i kimchi drobno siekamy - odsączamy z kimchi na sicie soki. Z filetów karpia pozbywamy się skóry i mielimy je na maszynce o grubych oczkach. Całość mieszamy, doprawiając sosem sojowym, chili, Yuzu, oraz skórką z limonki.

3

SOS: Do rondelka wlewamy wino. Dodajemy czosnek, szalotkę, liście i ziele angielskie, gotujemy na średnim ogniu do odparowania 1/2 płynu. Do przecedzonego wina dodajemy śmietanę, kurkumę oraz sok z cytryny i oczyszczone szyjki rakowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut. Ściągamy z ognia i zagęszczamy zimnym masłem.

 

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Cook and Love
    02/12/2017 at 10:14

    Te pierogi to prawdziwe dzieło sztuki!

  • Reply
    Zuza
    01/12/2017 at 11:24

    ale muszą być ciekawe w smaku 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top