Obiady

Ziemniaki z boczkiem i brukselką

Kto mógłby przypuszczać, że połączenie ziemniaków, boczku i brukselki może być takie pyszne!? Przygotowanie takiego obiadu zajmie około 40 minut. Jeżeli tak jak ja lubicie brukselkę, na pewno Wam posmakuje. Danie jest baaaardzo sycące, idealne do lunchboxa 🙂 Mniam!


Zobacz też:

Zapiekane, nadziewane ziemniaczki boczkiem i cebulą

Placuszki z cukinii i ziemniaków

Dorsz zapiekany z ziemniakami

Przepis na ziemniaki z boczkiem i brukselką

Drukuj przepis
Porcji: 2-3 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 200 g brukselki
  • 100 g boczku
  • mała czerwona cebula
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Ziemniaki szorujemy, nie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Brukselkę oczyszczamy, duże brukselki kroimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie.

2

Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy na patelnię łyżkę miodu oraz 2 łyżki masła.

3

Do całości dodajemy brukselkę i ziemniaki, chwilę podsmażamy. Podajemy posypane natką pietruszki i gruboziarnistym pieprzem.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top