Mleko z czosnkiem to idealna mikstura na przeziębienie!
Do dziś zapach mleka z czosnkiem, miodem i masłem przypomina mi dzieciństwo i dni, w których leżałam chora całe dnie w łóżku. Mimo wszystko, wspominam je bardzo dobrze, bo kojarzy mi się z czasem beztroski. Jednak kilkanaście lat temu nie przepadałam za tą miksturą, a wręcz mnie odrzucała. Piłam z musu, pod presją mamy, babci, prababci 😉 Po jakimś czasie natomiast się do niej przekonałam i teraz jest dla mnie pierwszym ratunkiem w czasie okresu jesienno-zimowego.
Szczególnie polecam tę miksturę przyrządzić wieczorem i od razu wskoczyć do łóżka, aby porządnie się wygrzać. Gwarantuję, że na drugi dzień będziecie czuć się dużo lepiej.
Nie od dziś wiadomo, że czosnek ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Miód działa przeciwbólowo oraz wykrztuśnie, a mleko zawiera witaminy A i D, natomiast masło wspiera odporność.
Przepis na mleko z czosnkiem, miodem i masłem
Drukuj przepisSkładniki
- 500 ml mleka
- łyżeczka miodu
- łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
Przepis
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy miód, masło oraz czosnek (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę).
Wszystko podgrzewamy kilka minut, aby mikstura była ciepła. Nie powinniśmy jej zagotowywać, ponieważ miód w dużych temperaturach traci swoje właściwości.
Po wypiciu mikstury polecam wycieczkę pod kołdrę, aby się wygrzać 🙂
2 komentarze
Kamila
11/12/2017 at 14:12Chyba mi się coś takiego teraz przyda. Moje złote mleko już powili nie daje rady z katarem.
Kasia Nowakowska
11/12/2017 at 15:31Dziś zamierzam zrobić kolejną miksturę, która poleciła mi czytelniczka 🙂 Zapraszam za kilka dni na blog.