Napoje

Naturalny antybiotyk – mleko z czosnkiem, miodem i masłem

Do dziś zapach mleka z czosnkiem, miodem i masłem przypomina mi dzieciństwo i dni, w których leżałam chora całe dnie w łóżku. Mimo wszystko, wspominam je bardzo dobrze, bo kojarzy mi się z czasem beztroski. Jednak kilkanaście lat temu nie przepadałam za tą miksturą, a wręcz mnie odrzucała. Piłam z musu, pod presją mamy, babci, prababci 😉 Po jakimś czasie natomiast się do niej przekonałam i teraz jest dla mnie pierwszym ratunkiem w czasie okresu jesienno-zimowego.


Szczególnie polecam tę miksturę przyrządzić wieczorem i od razu wskoczyć do łóżka, aby porządnie się wygrzać. Gwarantuję, że na drugi dzień będziecie czuć się dużo lepiej.


Nie od dziś wiadomo, że czosnek ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Miód działa przeciwbólowo oraz wykrztuśnie, a mleko zawiera witaminy A i D, natomiast masło wspiera odporność.


Przepis na mleko z czosnkiem, miodem i masłem

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 5 minut

Składniki

  • 500 ml mleka
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku

Przepis

1

Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy miód, masło oraz czosnek (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę).

2

Wszystko podgrzewamy kilka minut, aby mikstura była ciepła. Nie powinniśmy jej zagotowywać, ponieważ miód w dużych temperaturach traci swoje właściwości.

3

Po wypiciu mikstury polecam wycieczkę pod kołdrę, aby się wygrzać 🙂

Zobacz też:

Rozgrzewające koktajle na jesień

Herbata zimowa z imbirem

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Kamila
    11/12/2017 at 14:12

    Chyba mi się coś takiego teraz przyda. Moje złote mleko już powili nie daje rady z katarem.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      11/12/2017 at 15:31

      Dziś zamierzam zrobić kolejną miksturę, która poleciła mi czytelniczka 🙂 Zapraszam za kilka dni na blog.

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top