Mięsa/ Obiady

Placki ziemniaczane z sosem mięsnym

Kilka dni temu zrobiłam placki ziemniaczane z sosem. Takie trochę a’la węgierskie. Bez żadnego przepisu, z mojej głowy. Wyszło całkiem smacznie 🙂

Składniki na 2 placki:
– 4 ziemniaki
– mała cebula
– jajko
– odrobina mąki
– sól
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy jajo i mąkę, aby zagęścić masę. Solimy odrobinę do smaku. Pieczemy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju.
Składniki na sos:
– 200g karkówki
– kilka łyżek śmietany
– średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– pół świeżej papryki
– odrobina sosu sojowego
– kilka łyżeczek czerwonej papryki
– pieprz i sól do smaku
– mąka do zagęszczenia sosu
Podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i karkówkę pokrojoną w kostkę na rozgrzanym oleju. Jak mięso się zrumieni dodajemy paprykę i czosnek, smażymy przez jakiś czas. Następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy. Po tym dodajemy papkę z mąki rozpuszczonej w małej ilości wody. Następnie przyprawiamy i przykrywamy sos. Gotujemy około 20 minut.
Placki polewamy sosem i posypujemy koperkiem.
Mniammm…
  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

  • shy
    11/08/2011 at 11:49

    uwielbiam placki ziemniaczane z sosem i również często robię ‘z głowy’ 🙂
    Twoje wyglądają bardzo apetycznie

  • Kamila
    11/08/2011 at 10:01

    Pysznie!

  • Top