Obiady

Pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami


Pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami to moja propozycja pożywnego obiadu dla wielbicieli kasz. Danie przygotowałam na sposób przygotowywania risotto, dzięki czemu pęczak jest niesamowicie aromatyczny.


Zobacz też: Wołowina z kurkami i pęczakiem

Przepis na pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami

Drukuj przepis
Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 1 średnia cebula
  • 100 g boczku parzonego
  • 200 g surowego pęczaku
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 150 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżka soku z cytryny
  • garść startego parmezanu
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju

Przepis

1

Cebulę oraz boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Kiedy składniki się zeszklą, dodajemy na patelnię pęczak i mieszamy składniki.

2

Kiedy pęczak się zeszkli zalewamy go częścią bulionu, aby zakrywał on składniki. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy całość bulionu się wchłonie w kaszę, dolewamy kolejna partię bulionu - i tak powtarzamy czynność do momentu, aż pęczak będzie miękki.

3

W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie posiekany czosnek do zeszklenia. Następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie, doprawiamy gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny - dokładnie mieszamy.

4

Gotowy szpinak dodajemy do kaszy i mieszamy. Do całości dodajemy posiekane suszone pomidory, garść parmezanu oraz łyżkę masła. Odstawiamy na kilka minut i podajemy.

 

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Marianna Wojcieska
    27/01/2017 at 09:27

    ostatnio chodzi za mną i chodzi… ech ten pęczak! pysznie u Ciebie 😉

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      27/01/2017 at 09:43

      dziękuję! :* jestem pewna, że nie raz zrobię podobne wersje 😉

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top