Pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami to moja propozycja pożywnego obiadu dla wielbicieli kasz. Danie przygotowałam na sposób przygotowywania risotto, dzięki czemu pęczak jest niesamowicie aromatyczny.
Zobacz też: Wołowina z kurkami i pęczakiem
Przepis na pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- 1 średnia cebula
- 100 g boczku parzonego
- 200 g surowego pęczaku
- 1 l bulionu
- 2 łyżki masła
- 150 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżka soku z cytryny
- garść startego parmezanu
- kilka suszonych pomidorów w zalewie
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju
Przepis
Cebulę oraz boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Kiedy składniki się zeszklą, dodajemy na patelnię pęczak i mieszamy składniki.
Kiedy pęczak się zeszkli zalewamy go częścią bulionu, aby zakrywał on składniki. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy całość bulionu się wchłonie w kaszę, dolewamy kolejna partię bulionu - i tak powtarzamy czynność do momentu, aż pęczak będzie miękki.
W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie posiekany czosnek do zeszklenia. Następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie, doprawiamy gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny - dokładnie mieszamy.
Gotowy szpinak dodajemy do kaszy i mieszamy. Do całości dodajemy posiekane suszone pomidory, garść parmezanu oraz łyżkę masła. Odstawiamy na kilka minut i podajemy.
2 komentarze
Marianna Wojcieska
27/01/2017 at 09:27ostatnio chodzi za mną i chodzi… ech ten pęczak! pysznie u Ciebie 😉
Kasia Nowakowska
27/01/2017 at 09:43dziękuję! :* jestem pewna, że nie raz zrobię podobne wersje 😉