Świąteczne kruche ciasteczka to ciekawa alternatywa dla pierniczków. Można je przygotować w ostatniej chwili i nie wymagają leżakowania. Są delikatne, kruche, pachnące skórką cytryny i pomarańczy oraz cynamonem. Takie ciasteczka mogą z powodzeniem leżeć kilka dni w zamkniętym słoiku czy pudełku. Jeśli chcecie, aby ciasteczka były podobne do pierniczków i mały brązowy kolor, dodajcie kakao. Możecie także do ciasta zamiast cynamonu dodać przyprawę do piernika. Ciasto do tych świątecznych kruchych ciasteczek robi się bardzo łatwo, zagniatając ze sobą wszystkie składniki. Następnie ciasto musi chwilę odleżeć w lodówce i możemy je wałkować i wykrajać kształty 🙂 Oczywiście najładniejsze ciasteczka wyjdą wtedy, kiedy mamy różnorodne foremki, ale możecie po prostu powycinać własne kształty, kółka, trójkąty czy kwadraty. Smacznego!
Sprawdźcie także:
Cynamonowe muffinki z jabłkiem
Przepis na świąteczne kruche ciasteczka
Drukuj przepisSkładniki
- 350 g mąki
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- jajko
- 80 g cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
- otarta skórka z cytryny
- otarta skórka z pomarańczy
- papier do pieczenia
Przepis
Mąkę, masło, jajko, cukier puder, cynamon oraz skórki z owoców umieszczamy w misce. Wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym do połączenia się składników.
Kiedy ciasto będzie miało kształt elastycznej, gładkiej kuli, zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, dzielimy je na cztery części. Wałkujemy każdą część na grubość około 3 milimetrów i wycinamy z niej ciasteczka.
Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg).
Pieczemy ciasteczka 10-12 minut do zrumienienia. Jeśli krawędzie ciastek się ładnie zarumienią można uznać, że są gotowe.
0 komentarzy