Ciasto z bananów z bakaliami jest wilgotne, a zarazem chrupiące z zewnątrz. Ono zawsze wychodzi i przygotowuje się je bardzo szybko i prosto. Inaczej nazywane jest chlebkiem bananowym. Uważam, że jest doskonałe na każdą okazję. Można podawać je nawet w formie słodkiego śniadania, na przykład smarując dżemem. Robię go przeważnie wtedy, gdy w domu zostaje mi kilka ciemnych bananów. Im owoce banana są ciemniejsze, tym ciasto z bananów jest słodsze. Łatwiej także rozdrabniać banany, kiedy są ciut przejrzałe. To nieskomplikowany wypiek, doskonały na popołudnie, do kawy czy ulubionej herbaty. Smacznego!
Zobaczcie też:
Cynamonowe muffinki z jabłkiem
Sernik na zimno z jogurtów greckich
Ciasto czekoladowe na powidłach
Przepis na ciasto z bananów z bakaliami
Drukuj przepisSkładniki
- 4 średnie banany
- 75 g masła w temperaturze pokojowej
- jajko
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka sody
- duża garść posiekanych bakalii
- papier do pieczenia
- keksówka
Przepis
Owoce obieramy i kroimy na małe kawałki. Rozgniatamy je dokładnie widelcem, aby było jak najmniej grudek.
Po tym dodajemy do bananów masło i ponownie rozgniatamy. Masło powinno być w temperaturze pokojowej i swobodnie dało się łączyć z innymi składnikami.
Do owoców z masłem dodajemy jajko, szczyptę soli i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Cukier brązowy, cukier wanilinowy, mąkę i sodę mieszamy w jednym naczyniu. Dodajemy składniki stopniowo do bananowej masy, dokładnie mieszając, do dokładnego połączenia się składników.
Na końcu dodajemy do ciasta posiekane bakalie i dokładnie mieszamy do połączenia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni - termoobieg. Pieczemy 40 minut do zrumienienia.
Zestaw na zdjęciu: Ceramika Bolesławiec
0 komentarzy