Siekane kotlety z indyka, pieczone w piekarniku są mięciutkie, delikatne i soczyste. Razem z pieczeniem, przygotowanie ich zajmie Wam około godziny. Z poniższych proporcji wyjdzie 12 średnich kotlecików. Masę na kotleciki możecie przygotować sobie już trochę wcześniej, aby składniki dobrze się przegryzły i aby mięso było bardziej aromatyczne. Do tych siekanych kotletów możecie zrobić domowy sos czosnkowy czy sos grzybowy – jestem pewna, że w obu wersjach będą znakomicie smakować 🙂 Ja natomiast swoje kotlety siekane z indyka podałam z ziemniakami i mizerią. Te kotleciki są również fajnym pomysłem na imprezę, bo na zimno smakują równie dobrze 😁
Te kotleciki możecie zrobić także z piersi kurczaka.
Sprawdźcie także podobne przepisy:
Siekane kotleciki z cukinią i curry
Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą
Kotleciki z kurczaka z pieczarkami
Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem
Przepis na siekane kotlety z indyka z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
- 700 g piersi z indyka
- 100 g żółtego sera
- papryka
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- pół szklanki mąki
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- papier do pieczenia
Przepis
Pierś z indyka kroimy drobno. Ser ścieramy na tarce. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki wkładamy do miski i mieszamy ze sobą.
Następnie dodajemy jajka, mąkę, majonez oraz przyprawy. Doprawiamy pieprzem według upodobań. Dokładnie mieszamy łyżką składniki. Masa na kotleciki powinna się lekko kleić.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia i formujemy kotleciki, kładziemy je na blaszce - powinno wyjść około 12 kotlecików.
Pieczemy w 180 stopniach w termoobiegu przez 30 minut do zrumienienia.
0 komentarzy