Mięsa/ Obiady

Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą

Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą podajcie z ziemniakami, frytkami z piekarnika czy łódeczkami ziemniaczanymi. Możecie serwować je również świeżą sałatą czy warzywami z piekarnika. Pasują do wszystkiego, są delikatne w smaku oraz bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeżeli robiliście z mojego przepisu Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem, ten przepis na pewno Wam również posmakuje. Najważniejsze o czym musicie pamiętać, to wielkość składników. Im będą drobniej posiekane, tym lepiej się uformują w kotleciki i ładniej będą się prezentować na talerzu.

Zobacz też:

Kotleciki z kurczaka z pieczarkami

Kurczak w sosie serowym

Risotto z kurczakiem i pomidorkami

Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami

Przepis na siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą

Drukuj przepis
Porcji: 8-10 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 450 g piersi kurczaka/indyka
  • pół papryki czerwonej
  • 70 g kukurydzy z puszki
  • garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

1

Mięso oraz paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę siekamy nożem na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.

2

Powyższe składniki umieszczamy w misce i dodajemy przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki oraz szczyptę ostrej papryki. Solimy i pieprzymy do smaku (u mnie około 1 łyżeczka soli i szczypta pieprzu).

3

Następnie do całości dodajemy jajka, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. Kotleciki nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.

 

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Magdalena
    11/11/2019 at 15:30

    wspaniale wyglądają:)

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top