Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą podajcie z ziemniakami, frytkami z piekarnika czy łódeczkami ziemniaczanymi. Możecie serwować je również świeżą sałatą czy warzywami z piekarnika. Pasują do wszystkiego, są delikatne w smaku oraz bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeżeli robiliście z mojego przepisu Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem, ten przepis na pewno Wam również posmakuje. Najważniejsze o czym musicie pamiętać, to wielkość składników. Im będą drobniej posiekane, tym lepiej się uformują w kotleciki i ładniej będą się prezentować na talerzu.
Zobacz też:
Kotleciki z kurczaka z pieczarkami
Kurczak w sosie serowym
Risotto z kurczakiem i pomidorkami
Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami
Przepis na siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą
Drukuj przepisSkładniki
- 450 g piersi kurczaka/indyka
- pół papryki czerwonej
- 70 g kukurydzy z puszki
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 2 jajka
- pół szklanki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis
Mięso oraz paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę siekamy nożem na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Powyższe składniki umieszczamy w misce i dodajemy przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki oraz szczyptę ostrej papryki. Solimy i pieprzymy do smaku (u mnie około 1 łyżeczka soli i szczypta pieprzu).
Następnie do całości dodajemy jajka, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. Kotleciki nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.



1 komentarz
Magdalena
11/11/2019 at 15:30wspaniale wyglądają:)