Leczo z boczniaków to smaczna i szybka propozycja dla osób, które nie jedzą lub nie lubią mięsa. Zrobicie je ze składników, które są dostępne w każdym sklepie. W moim przepisie do doprawienia lecza użyłam papryki i ziół prowansalskich, jednak Wy możecie eksperymentować ze smakiem dodając swoje ulubione przyprawy. Leczo będzie dobrze komponować się także z tymiankiem czy majerankiem. Jeżeli chcecie dopełnić smak lecza, dodajcie odrobinę wędzonej papryki. Nie wiem czy wiecie, ale boczniaki z powodzeniem mogą zastąpić także kotlety. Wystarczy, że usmażycie je na rumiano na patelni – przepis znajdziecie tutaj: Smażone boczniaki.
Wegetariański pasztet z cukinii
Domowy hummus
Falafel – wegetariański przysmak
Przepis na leczo z boczniakami
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g boczniaków
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- papryka
- 0,5 l bulionu warzywnego
- cukinia
- mały koncentrat pomidorowy w słoiczku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis
Boczniaki kroimy w drobne paski. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia się. Ważne, aby grzyby się usmażyły na złoto, a nie udusiły, ponieważ wtedy zachowają swoją jędrność i smak. Po usmażeniu przekładamy na talerz.
Czosnek siekamy, a cebulę kroimy w pióra, podsmażamy kilka minut na oleju do zeszklenia się (możecie użyć patelni, na której smażyliście boczniaki). Następnie na patelnię dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy na dużym ogniu, aż papryka się lekko zrumieni.
Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę, koncentrat oraz przyprawy. Dusimy około 20 minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Po czym dodajemy boczniaki i gotujemy całość około 10 minut. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Podajemy najlepiej posypane koperkiem lub natką pietruszki.

0 komentarzy