Hummus to nic innego jak pasta z ugotowanej ciecierzycy. Można go podawać jako smarowidło do pieczywa, ale także też jako dip w towarzystwie warzyw pokrojonych w słupki – z ogórkiem, marchewką czy selerem naciowym. Hummus jest niezwykle popularny wśród wegan i wegetarian, a także coraz częściej pojawia się w wielu restauracjach. Do przygotowania hummusu, oprócz ciecierzycy potrzebujemy tahini, czyli masła sezamowego. Tahini można zrobić samemu, podprażając na patelni sezam, a następnie go mieląc. Ja natomiast tahini kupuje w sklepach typu Kuchnie Świata. Ilość hummusu, która powstanie z tego przepisu z pewnością wystarczy Wam na kilka dni lub na jedną sporą imprezę 🙂 Pastę możecie przechowywać w lodówce do około 3 dni. Smacznego! Dajcie koniecznie znać czy Wam smakowało!
Zobacz też:
Wegetariański pasztet z cukinii
Falafel – wegetariański przysmak
Przepis na domowy hummus
Drukuj przepisSkładniki
- 350 gram suchej ciecierzycy
- 180 g tahini (inaczej masło sezamowe)
- 2 łyżeczki sody
- sok z 1 cytryny
- 150-200 ml wody
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do podania
- kolendra do podania
- sól i pieprz
Przepis
Ciecierzycę namaczamy przez około 24 godziny w misce z wodą. Wody powinno być dwa razy więcej niż ciecierzycy.
Na drugi dzień ciecierzycę płuczemy, a następnie gotujemy w takiej ilości wody, aby ciecierzyca była nią cała pokryta - do wody dodajemy 2 łyżeczki sody.
Ciecierzyca będzie gotowa po około 20-30 minutach. Musi być miękka w środku. W trakcie gotowania z ciecierzycy mogą odchodzić łuski, wyjmijcie je i wyrzućcie. Kiedy ciecierzyca się ugotuje, dokładnie przepłuczcie ją pod zimną wodą i pozbądźcie się ewentualnych łusek, które odeszły.
Następnie przekładamy ciecierzycę o miski, dodajemy tahini, sok z cytryny, czosnek i rozdrabniamy całość blenderem ręcznym. W trakcie blendowania stale dolewamy wodę, aby stworzyć kremową konsystencję. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Hummus podajemy polany oliwą z oliwek i posypany kolendrą, opcjonalnie można ozdobić ugotowanymi ziarnami ciecierzycy.



0 komentarzy