Dania bez mięsa/ Przekąski/ Przystawki/ Śniadania na słono

Domowy hummus

5/5 - (3 )

Hummus to nic innego jak pasta z ugotowanej ciecierzycy. Można go podawać jako smarowidło do pieczywa, ale także też jako dip w towarzystwie warzyw pokrojonych w słupki – z ogórkiem, marchewką czy selerem naciowym. Hummus jest niezwykle popularny wśród wegan i wegetarian, a także coraz częściej pojawia się w wielu restauracjach. Do przygotowania hummusu, oprócz ciecierzycy potrzebujemy tahini, czyli masła sezamowego. Tahini można zrobić samemu, podprażając na patelni sezam, a następnie go mieląc. Ja natomiast tahini kupuje w sklepach typu Kuchnie Świata. Ilość hummusu, która powstanie z tego przepisu z pewnością wystarczy Wam na kilka dni lub na jedną sporą imprezę 🙂 Pastę możecie przechowywać w lodówce do około 3 dni. Smacznego! Dajcie koniecznie znać czy Wam smakowało!

Zobacz też:

Wegetariański pasztet z cukinii

Falafel – wegetariański przysmak

Przepis na domowy hummus

Drukuj przepis
Porcji: duża miska Czas gotowania: 1 godzina + moczenie ciecierzycy

Składniki

  • 350 gram suchej ciecierzycy
  • 180 g tahini (inaczej masło sezamowe)
  • 2 łyżeczki sody
  • sok z 1 cytryny
  • 150-200 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do podania
  • kolendra do podania
  • sól i pieprz

Przepis

1

Ciecierzycę namaczamy przez około 24 godziny w misce z wodą. Wody powinno być dwa razy więcej niż ciecierzycy.

2

Na drugi dzień ciecierzycę płuczemy, a następnie gotujemy w takiej ilości wody, aby ciecierzyca była nią cała pokryta - do wody dodajemy 2 łyżeczki sody.

3

Ciecierzyca będzie gotowa po około 20-30 minutach. Musi być miękka w środku. W trakcie gotowania z ciecierzycy mogą odchodzić łuski, wyjmijcie je i wyrzućcie. Kiedy ciecierzyca się ugotuje, dokładnie przepłuczcie ją pod zimną wodą i pozbądźcie się ewentualnych łusek, które odeszły.

4

Następnie przekładamy ciecierzycę o miski, dodajemy tahini, sok z cytryny, czosnek i rozdrabniamy całość blenderem ręcznym. W trakcie blendowania stale dolewamy wodę, aby stworzyć kremową konsystencję. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

5

Hummus podajemy polany oliwą z oliwek i posypany kolendrą, opcjonalnie można ozdobić ugotowanymi ziarnami ciecierzycy.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top