Jajka sadzone z serem feta i pomidorkami to jedna z moich wariacji na temat jajek sadzonych. To połączenie smakuje najlepiej ze świeżym, chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem lub polanym odrobiną oliwy z oliwek. To ciekawa odmiana od szakszuki, którą już doskonale znacie. 🙂 Zapraszam po przepis.
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz też:
Szakszuka z papryką i kiełbasą – idealne śniadanie na weekend
Przepis na jajka sadzone z serem feta i pomidorkami
Drukuj przepisSkładniki
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- garść pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 100 g sera feta
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na niej posiekane ząbki czosnku, dodajemy gałązkę rozmarynu i smażymy około minuty.
Na patelnię dodajemy pomidorki przekrojone na pół i smażymy 5 minut.
Następnie wbijamy kolejno jajka i posypujemy je serem feta. Przykrywamy na 5 minut i smażymy na średnim ogniu.
Jajka podajemy ozdobione rozmarynem lub innymi ziołami, posypane pieprzem. Sól może nie być konieczna, bo feta sama w sobie jest słona.
0 komentarzy