Szakszuka z cukinią jest moją kolejną, kolorową oraz sytą propozycją na weekendowe śniadanie. Jak już wiecie, bardzo lubię dania, w których to jajka odgrywają główną rolę, dlatego znajdziecie u mnie wiele takich przepisów. Mogę polecić Wam między innymi szakszukę z papryką, szakszukę z boczkiem czy zieloną szakszukę. Oprócz szakszuk, znajdziecie u mnie także przepisy na pasty jajeczne czy jajka sadzone na boczku. Zachęcam do wypróbowania każdego przepisu 🙂 Podstawą do przygotowania pysznej szakszuki jest oczywiście odpowiednia patelnia z warstwą nieprzywierającą. Składniki w szakszuce muszą się dobrze podsmażyć, ale nie mogą się przypalić, bo to zabije smak dania. Jak dla mnie dobra patelnia to must have w każdej kuchni!
Przepis na szakszukę z cukinią
Drukuj przepisSkładniki
- mała cukinia
- 100 g kiełbasy śląskiej
- mała cebulka
- 1/2 papryki czerwonej
- ząbek czosnku
- pomidor
- łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki zmielonego kuminu (roztartego w moździerzu)
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła do smażenia
- dowolne zioła/szczypiorek do ozdoby
Przepis
Czosnek siekamy drobno, cebulkę i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle do zrumienienia.
Następnie z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy ją w kostkę i dodajemy na patelnie. Smażymy kilka minut, do momentu, aż zmięknie.
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę także kroimy w kostkę. Dodajemy do składników na patelni. Doprawiamy papryką oraz kuminem. Smażymy co jakiś czas mieszając, do czasu, aż woda z pomidorów odparuje z patelni.
Następnie w składnikach na patelni robimy 4 wgłębienia i wbijamy kolejno jajka. Przykrywamy całość pokrywką do momentu, aż jajka się zetną.
Gotową szakszukę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami.
Podajemy z pieczywem z masłem.
Porady
Szakszukę z cukinią możecie przygotować także w wersji wegetariańskiej, bez kiełbasy.
5 komentarzy
Kasik381
15/08/2020 at 07:41A co z kiełbasą ?
Kasia Nowakowska
24/08/2020 at 16:04Podsmażamy na patelni, jest w przepisie w 1 kroku 🙂
Siekier
02/08/2020 at 10:37Bardzo przyjemny smak. Można go lekko podkręcić odrobiną ostrej papryki, ale i tak jest rewelacja. Zamiast kiełbasy dałem też boczek 🥓 wędzony co Sosnowski aromat. Nie mniej jednak w oryginale przepis jest świetny. Tak trzymać.
Kasia Nowakowska
24/08/2020 at 16:06Dziękuję za opinię 🙂 Pozdrawiam!
Kasia
05/08/2018 at 14:59Moje smaki!
A na dodatek zawsze czai mi się w lodówce zapomniana, niewykorzystana cukinia…
Same plusy!