Na szybko/ Śniadania/ Śniadania na słono/ Śniadania z jajkiem

Szakszuka z cukinią

5/5 - (1 głos)

Szakszuka z cukinią jest moją kolejną, kolorową oraz sytą propozycją na weekendowe śniadanie. Jak już wiecie, bardzo lubię dania, w których to jajka odgrywają główną rolę, dlatego znajdziecie u mnie wiele takich przepisów. Mogę polecić Wam między innymi szakszukę z papryką, szakszukę z boczkiem czy zieloną szakszukę. Oprócz szakszuk, znajdziecie u mnie także przepisy na pasty jajeczne czy jajka sadzone na boczku. Zachęcam do wypróbowania każdego przepisu 🙂 Podstawą do przygotowania pysznej szakszuki jest oczywiście odpowiednia patelnia z warstwą nieprzywierającą. Składniki w szakszuce muszą się dobrze podsmażyć, ale nie mogą się przypalić, bo to zabije smak dania. Jak dla mnie dobra patelnia to must have w każdej kuchni!


Przepis na szakszukę z cukinią

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • mała cukinia
  • 100 g kiełbasy śląskiej
  • mała cebulka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki zmielonego kuminu (roztartego w moździerzu)
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka masła do smażenia
  • dowolne zioła/szczypiorek do ozdoby

Przepis

1

Czosnek siekamy drobno, cebulkę i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle do zrumienienia.

2

Następnie z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy ją w kostkę i dodajemy na patelnie. Smażymy kilka minut, do momentu, aż zmięknie.

3

Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę także kroimy w kostkę. Dodajemy do składników na patelni. Doprawiamy papryką oraz kuminem. Smażymy co jakiś czas mieszając, do czasu, aż woda z pomidorów odparuje z patelni.

4

Następnie w składnikach na patelni robimy 4 wgłębienia i wbijamy kolejno jajka. Przykrywamy całość pokrywką do momentu, aż jajka się zetną.

5

Gotową szakszukę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami.

6

Podajemy z pieczywem z masłem.

Porady

Szakszukę z cukinią możecie przygotować także w wersji wegetariańskiej, bez kiełbasy.

  
    

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Kasik381
    15/08/2020 at 07:41

    A co z kiełbasą ?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      24/08/2020 at 16:04

      Podsmażamy na patelni, jest w przepisie w 1 kroku 🙂

  • Reply
    Siekier
    02/08/2020 at 10:37

    Bardzo przyjemny smak. Można go lekko podkręcić odrobiną ostrej papryki, ale i tak jest rewelacja. Zamiast kiełbasy dałem też boczek 🥓 wędzony co Sosnowski aromat. Nie mniej jednak w oryginale przepis jest świetny. Tak trzymać.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      24/08/2020 at 16:06

      Dziękuję za opinię 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    Kasia
    05/08/2018 at 14:59

    Moje smaki!
    A na dodatek zawsze czai mi się w lodówce zapomniana, niewykorzystana cukinia…
    Same plusy!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top