Omlet z serkiem Almette przygotowywałam specjalnie do konkursu – jak Wam się podoba? Śniadania w takim wydaniu, od razu stawiają na nogi 🙂
– 2 jajka
– szczypta soli
– kilka plastrów szynki parmeńskiej
– 2 garście roszponki
– 2 łyżki serka śmietankowego Almette
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– kilka pomidorków koktajlowych
– olej rzepakowy do smażenia
Ubijamy białko z solą na sztywno, po czym dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Powstałą masę wlewany na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z dwóch stron. Kiedy omlet wystygnie smarujemy go serkiem, kładziemy plaster szynki parmeńskiej i kilka listków roszponki. Zwijamy w roladkę i kroimy w plastry.
Serwujemy na szynce parmeńskiej i liściach roszponki – ozdabiamy pomidorkami i polewamy oliwą z oliwek.
Smacznego J
Przy okazji, przepis ten zgłosiłam do konkursu Almette, w którym mam szansę wygrać podróż do Toskanii! A ja jeszcze nigdy nie byłam we Włoszech, mimo tego, że tak uwielbiam włoską kuchnię… chciałabym ją poznać od podszewki!
Będę wdzięczna, jeżeli oddacie na mnie głos 🙂
2 komentarze
Yourii
04/08/2013 at 10:19apetyczne śniadanie 🙂
Justyna Bąk
27/07/2013 at 14:26pysznie wyglądają:) świetna przekąska:)