Na szybko/ Śniadania/ Śniadania na słono

Pasta jajeczna z makrelą i groszkiem

Pasta jajeczna z makrelą i groszkiem

Pasta jajeczna z makrelą i groszkiem przypadnie do gustu każdemu kto kocha wędzone ryby. Przygotowuje się ją dość szybko. Jedyne co zajmie nam nieco czasu, to oddzielanie makreli od ości – tutaj musicie zachować ostrożność, szczególnie wtedy, kiedy pastę będziecie podawać dzieciom. Oprócz wędzonej makreli będziecie potrzebować także jajek, groszku z puszki, odrobinę szczypioru, odrobinę majonezu oraz dużą ilość pieprzu. Solić pasty nie musicie, ponieważ sama makrela nadaje dość słonego posmaku. Jednak to zależy od Waszych smakowych upodobań, ja mam wrażenie, że w 90% przypadków wszystko dla mnie jest niedosolone 🙂 Pasta jajeczna z makrelą i groszkiem będzie smakować najlepiej ze świeżym pieczywem. Jeżeli lubicie, możecie przed posmarowaniem pieczywa, posmarować go także masłem. Jednak pamiętajcie, że to od razu zwiększa ilość kalorii… 🙂 Mam nadzieję, że ten prosty przepis przypadnie Wam do gustu. Smacznego!

Zapraszam także po inne przepisy na pasty jajeczne jak:

Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką

Przepis na pastę jajeczną z makrelą i groszkiem

Drukuj przepis
Porcji: 8 kanapek Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • makrela wędzona
  • mała puszka groszku z puszki (około 80 g)
  • 3 jajka
  • garść szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz do smaku
  • pieczywo do podania

Przepis

1

Z makreli pozbywamy się ości. Przekładamy do miseczki.

2

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.

3

Szczypiorek siekamy, a groszek odsączamy z zalewy.

4

Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez oraz pieprz do smaku.

5

Po nałożeniu na kanapki posypujemy szczypiorkiem.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top