Pasta jajeczna z makrelą i groszkiem przypadnie do gustu każdemu kto kocha wędzone ryby. Przygotowuje się ją dość szybko. Jedyne co zajmie nam nieco czasu, to oddzielanie makreli od ości – tutaj musicie zachować ostrożność, szczególnie wtedy, kiedy pastę będziecie podawać dzieciom. Oprócz wędzonej makreli będziecie potrzebować także jajek, groszku z puszki, odrobinę szczypioru, odrobinę majonezu oraz dużą ilość pieprzu. Solić pasty nie musicie, ponieważ sama makrela nadaje dość słonego posmaku. Jednak to zależy od Waszych smakowych upodobań, ja mam wrażenie, że w 90% przypadków wszystko dla mnie jest niedosolone 🙂 Pasta jajeczna z makrelą i groszkiem będzie smakować najlepiej ze świeżym pieczywem. Jeżeli lubicie, możecie przed posmarowaniem pieczywa, posmarować go także masłem. Jednak pamiętajcie, że to od razu zwiększa ilość kalorii… 🙂 Mam nadzieję, że ten prosty przepis przypadnie Wam do gustu. Smacznego!
Zapraszam także po inne przepisy na pasty jajeczne jak:
Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką
Przepis na pastę jajeczną z makrelą i groszkiem
Drukuj przepisSkładniki
- makrela wędzona
- mała puszka groszku z puszki (około 80 g)
- 3 jajka
- garść szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- pieprz do smaku
- pieczywo do podania
Przepis
Z makreli pozbywamy się ości. Przekładamy do miseczki.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
Szczypiorek siekamy, a groszek odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez oraz pieprz do smaku.
Po nałożeniu na kanapki posypujemy szczypiorkiem.
0 komentarzy