Na szybko/ Przekąski/ Śniadania

Cukinia zapiekana z jajkiem i serem

Cukinia zapiekana z jajkiem

Cukinia zapiekana z jajkiem przypadnie do gustu wszystkim miłośników omletów. Jest przepyszna! Dawno nie jadłam tak pysznego i prostego dania, uwierzcie! Ale nie na słowo, tylko sami zróbcie ten przepis. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i potrzebujecie tylko kilku składników, które macie na pewno w domu. Kupcie cukinię i do roboty! Cukinia zapiekana z jajkiem będzie doskonałym śniadaniem, kolacją czy elementem lekkiego obiadu. Zapewniam, że doskonale smakuje w towarzystwie świeżych pomidorków oraz bazylii. Uważam, że dobrze będzie się komponować także z grillowanym kurczakiem – tak zapieczoną cukinią z pewnością możecie zastąpić ziemniaki. Na pewno moja propozycja będzie miała mniej kalorii, a będzie równie sycąca. Zapraszam Was serdecznie na przepis.

Jeżeli poszukujecie innych dań z użyciem cukinii, koniecznie sprawdźcie ten wpis:

9 pomysłów na cukinię – proste przepisy

Przepis na cukinię zapiekaną z jajkiem

Drukuj przepis
Porcji: 4-6 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 6 jajek
  • garść parmezanu lub innego sera
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu do smaku
  • 2 łyżki oleju

Przepis

1

Cukinię myjemy i wycinamy sprężynki za pomocą spiralizera. Jeżeli go nie posiadacie, z powodzeniem możecie cukinie pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Mieszamy cukinię z olejem i wykładamy do średniej wielkości formy do zapiekania.

2

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich sól i ubijamy delikatnie do momentu wytworzenia piany. Następnie dodajemy żółtka, zioła oraz pieprz. Dokładnie mieszamy.

3

Powstałą masą zalewamy cukinię. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem w 160 stopniach około 25 minut. Do momentu, aż masa stężeje i się lekko zapiecze.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top