Cukinia zapiekana z jajkiem przypadnie do gustu wszystkim miłośników omletów. Jest przepyszna! Dawno nie jadłam tak pysznego i prostego dania, uwierzcie! Ale nie na słowo, tylko sami zróbcie ten przepis. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i potrzebujecie tylko kilku składników, które macie na pewno w domu. Kupcie cukinię i do roboty! Cukinia zapiekana z jajkiem będzie doskonałym śniadaniem, kolacją czy elementem lekkiego obiadu. Zapewniam, że doskonale smakuje w towarzystwie świeżych pomidorków oraz bazylii. Uważam, że dobrze będzie się komponować także z grillowanym kurczakiem – tak zapieczoną cukinią z pewnością możecie zastąpić ziemniaki. Na pewno moja propozycja będzie miała mniej kalorii, a będzie równie sycąca. Zapraszam Was serdecznie na przepis.
Obserwuj mnie, bądź na bieżąco 🙂Jeżeli poszukujecie innych dań z użyciem cukinii, koniecznie sprawdźcie ten wpis:
9 pomysłów na cukinię – proste przepisy
Przepis na cukinię zapiekaną z jajkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 1 średnia cukinia
- 6 jajek
- garść parmezanu lub innego sera
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki soli
- odrobina pieprzu do smaku
- 2 łyżki oleju
Przepis
Cukinię myjemy i wycinamy sprężynki za pomocą spiralizera. Jeżeli go nie posiadacie, z powodzeniem możecie cukinie pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Mieszamy cukinię z olejem i wykładamy do średniej wielkości formy do zapiekania.
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich sól i ubijamy delikatnie do momentu wytworzenia piany. Następnie dodajemy żółtka, zioła oraz pieprz. Dokładnie mieszamy.
Powstałą masą zalewamy cukinię. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem w 160 stopniach około 25 minut. Do momentu, aż masa stężeje i się lekko zapiecze.
4 komentarze
Magda
18/03/2023 at 14:49Bardzo mi smakowało i mojemu mężowi również. Dziekuje za przepis!
Kasia Zawada
18/04/2023 at 14:23Na zdrowie 🙂
Ula
26/08/2020 at 21:59Uwielbiam cukinię i głównie robię z niej zupy-krem i placuszki. Szukając inspiracji trafiłam na ten przepis. Pierwszy raz jadłam cukinię w tej postaci. Danie smakowało całej rodzinie, nawet wybrednym dzieciom ;). Pyszne i warte polecenia 🙂
Kasia Nowakowska
27/08/2020 at 09:02Dziękuję za opinię 🙂 Pozdrawiam!