Obiady/ Zupy

Botwinka – zupa z młodych buraków

Botwinka - przepis na zupę z młodych buraczków

Botwinka to inaczej zupa z młodych buraczków oraz ich liści. Przygotowuje się ją zazwyczaj wiosną lub wczesnym latem, kiedy buraczki mają odpowiednią wielkość i nie są jeszcze wyrośnięte. Jednak jak sami wiemy, dziś możemy botwinkę dostać w większości sklepów i cieszyć się jej smakiem każdego dnia. Na pewno botwinka będzie smakować fanom barszczu czerwonego oraz miłośnikom buraczków. Jest bardzo dużo szkół przygotowywania botwinki – ja przed dodaniem do bulionu podsmażam ją na maśle, aby wydobyć z niej więcej smaku. Nie dodaję także do botwinki ziemniaków, ponieważ po przygotowaniu podaję ją z ubitymi ziemniaczkami. Jednak jeżeli chcielibyście dodać do zupy ziemniaki, zróbcie to w momencie dodawania warzyw. Zapraszam Was serdecznie na przepis!

Zobacz też:

Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego

Zupa krem z buraków

Przepis na zupę botwinkę

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • porcja rosołowa
  • 2 l wody
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler z natką
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka soli
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka octu
  • 1-2 łyżki śmietanki 18% do zup i sosów
  • koperek, szczypiorek i jajko na twardo do podania
  • ugotowane ziemniaki i skwarki do podania

Przepis

1

Porcję rosołową zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do zagotowania się i zdejmujemy łyżką cedzakową szumowiny.

2

W międzyczasie marchewkę obieramy, a dwie z nich kroimy w kostkę. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Selera obieramy i dokładnie myjemy jego natkę. Warzywa wkładamy do gotującego się mięsa. Dodajemy także przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotujemy około 20 minut.

3

Następnie przygotowujemy botwinkę. Dokładnie myjemy. Odcinamy korzenie od liści. Korzenie obieramy i kroimy w kostkę. Liście kroimy w paski około 1-2 cm. Całość podsmażamy na patelni na łyżce masła.

4

Następnie dodajemy do wywaru podsmażoną botwinkę, gotujemy około 20 minut, aż botwinka będzie miękka.

5

Całość doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania zabielamy zupę śmietaną - odlewamy odrobinę zupy do miseczki i mieszamy z 2 łyżkami śmietany. Dodajemy do całości i gotujemy jeszcze kilka minut.

6

Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz świeżą zieleniną.

Porady

Jeżeli chcecie, aby zupa była bardziej aromatyczna lub jeżeli botwinka ma zbyt małe buraczki, dodajcie dodatkowego buraka do wywaru - w momencie, kiedy do garnka wrzucacie botwinkę (musi być on obrany i pokrojony w kawałki).

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top