Botwinka to inaczej zupa z młodych buraczków oraz ich liści. Przygotowuje się ją zazwyczaj wiosną lub wczesnym latem, kiedy buraczki mają odpowiednią wielkość i nie są jeszcze wyrośnięte. Jednak jak sami wiemy, dziś możemy botwinkę dostać w większości sklepów i cieszyć się jej smakiem każdego dnia. Na pewno botwinka będzie smakować fanom barszczu czerwonego oraz miłośnikom buraczków. Jest bardzo dużo szkół przygotowywania botwinki – ja przed dodaniem do bulionu podsmażam ją na maśle, aby wydobyć z niej więcej smaku. Nie dodaję także do botwinki ziemniaków, ponieważ po przygotowaniu podaję ją z ubitymi ziemniaczkami. Jednak jeżeli chcielibyście dodać do zupy ziemniaki, zróbcie to w momencie dodawania warzyw. Zapraszam Was serdecznie na przepis!
Zobacz też:
Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego
Zupa krem z buraków
Przepis na zupę botwinkę
Drukuj przepisSkładniki
- porcja rosołowa
- 2 l wody
- 3 marchewki
- pietruszka
- mały seler z natką
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- łyżka soli
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 pęczki botwinki
- łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka octu
- 1-2 łyżki śmietanki 18% do zup i sosów
- koperek, szczypiorek i jajko na twardo do podania
- ugotowane ziemniaki i skwarki do podania
Przepis
Porcję rosołową zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do zagotowania się i zdejmujemy łyżką cedzakową szumowiny.
W międzyczasie marchewkę obieramy, a dwie z nich kroimy w kostkę. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Selera obieramy i dokładnie myjemy jego natkę. Warzywa wkładamy do gotującego się mięsa. Dodajemy także przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotujemy około 20 minut.
Następnie przygotowujemy botwinkę. Dokładnie myjemy. Odcinamy korzenie od liści. Korzenie obieramy i kroimy w kostkę. Liście kroimy w paski około 1-2 cm. Całość podsmażamy na patelni na łyżce masła.
Następnie dodajemy do wywaru podsmażoną botwinkę, gotujemy około 20 minut, aż botwinka będzie miękka.
Całość doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania zabielamy zupę śmietaną - odlewamy odrobinę zupy do miseczki i mieszamy z 2 łyżkami śmietany. Dodajemy do całości i gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz świeżą zieleniną.
Porady
Jeżeli chcecie, aby zupa była bardziej aromatyczna lub jeżeli botwinka ma zbyt małe buraczki, dodajcie dodatkowego buraka do wywaru - w momencie, kiedy do garnka wrzucacie botwinkę (musi być on obrany i pokrojony w kawałki).



0 komentarzy