Obiady/ Zupy

Zupa krem z buraków

Jeden z lepszych kremów z buraków jadłam we wrocławskiej Soczewce. Podano nam go z kawałkami koziego sera. Jeżeli stale mnie czytacie, wiecie że lubię odzwierciedlać smaki dań, jakich próbowałam, więc wzięłam się do roboty!

_DSC1145a

Składniki

– 3 spore buraki

– 2 ząbki czosnku

– około 1l bulionu drobiowego/warzywnego

– szczypta rozmarynu

– sól i pieprz do smaku

– cukier do smaku

– 3 łyżki śmietany 18%

– rozmaryn do dekoracji

– ser kozi, jako dodatek

Buraki kroimy w grubą kostkę, zalewamy bulionem (taka ilość, aby pokryła warzywa), dodajemy czosnek, rozmaryn i gotujemy około 40 minut. Kiedy buraki będą miękkie, zdejmujemy z ognia i blendujemy je na gładką masę. Dodajemy do śmietanę, powoli, małymi partiami dodając ją do zupy, nieustannie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. W zależności od upodobań, możemy dodać innych przypraw. Zagotowujemy.

Podajemy z kawałkami koziego sera.

_DSC1135a
_DSC1151a

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top