Jeden z lepszych kremów z buraków jadłam we wrocławskiej Soczewce. Podano nam go z kawałkami koziego sera. Jeżeli stale mnie czytacie, wiecie że lubię odzwierciedlać smaki dań, jakich próbowałam, więc wzięłam się do roboty!
Składniki
– 3 spore buraki
– 2 ząbki czosnku
– około 1l bulionu drobiowego/warzywnego
– szczypta rozmarynu
– sól i pieprz do smaku
– cukier do smaku
– 3 łyżki śmietany 18%
– rozmaryn do dekoracji
– ser kozi, jako dodatek
Buraki kroimy w grubą kostkę, zalewamy bulionem (taka ilość, aby pokryła warzywa), dodajemy czosnek, rozmaryn i gotujemy około 40 minut. Kiedy buraki będą miękkie, zdejmujemy z ognia i blendujemy je na gładką masę. Dodajemy do śmietanę, powoli, małymi partiami dodając ją do zupy, nieustannie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. W zależności od upodobań, możemy dodać innych przypraw. Zagotowujemy.
Podajemy z kawałkami koziego sera.
0 komentarzy