Makaron ze szparagami w sosie serowym to ekspresowe danie obiadowe. Wystarczy zaledwie 15 minut, aby go przygotować. Fani sosów serowych będą zachwyceni. Ten makaron nie wymaga wyjątkowych umiejętności, poradzi sobie z nim nawet laik. Spróbujcie go koniecznie w sezonie szparagowym, na pewno nie pożałujecie 🙂 Osobom, które lubią ostrzejsze smaki, polecam dodać odrobinę chili oraz sporą ilość pieprzu. Smacznego!
Zobacz też:
Makaron z krewetkami i pomidorkami oraz czosnkiem
Przepis na makaron ze szparagami w sosie serowym
Drukuj przepisSkładniki
- pęczek szparagów
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- 250 ml śmietanki do zup i sosów 18%
- 100 g sera lazur niebieski
- garść świeżych listków bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 300 g makaronu
Przepis
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce. Kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na pół. Czosnek siekamy. W międzyczasie wstawiamy makaron.
Na oliwie podsmażamy czosnek oraz szparagi 5 minut na dużym ogniu.
Następnie zmniejszamy moc palnika i wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokruszony ser lazur.
Gotujemy kolejne 5 minut do połączenia się śmietanki z serem i zgęstnienia sosu.
Na patelnię wrzucamy odcedzony makaron i pomidorki. Solimy i pieprzymy dla smaku. Można zaostrzyć danie chili. Podajemy ozdobione listkami świeżej bazylii.



1 komentarz
Fluffy Baby
22/08/2022 at 21:33Proste i pyszne danie. Ciekawe połączenie zdrowych szparagów z makaronem . Sos dopełnił resztę….