Dania z wieprzowiną/ Makarony/ Makarony z wieprzowiną/wołowiną/ Obiady

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese to danie, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz gości. Makaron z sosem bolońskim, przełożony serem oraz polany beszamelem smakuje wyśmienicie. Każdy się skusi i będzie prosił o dokładkę. Poniższa porcja może być obiadem nawet dla ośmioosobowej rodziny lub też obiadem dla mniejszej ilości osób na dwa dni. Aby lasagne wyszła Wam idealnie, musicie pamiętać, aby przed przygotowaniem obgotować makaron, by nie był twardy. Ważne jest także to, aby sos mięsny nie był zbyt gesty i by zawierał sporo płynnych pomidorów. Dlatego też najlepiej jeśli do jego przygotowania użyjecie krojonych pomidorów z puszki oraz przecieru pomidorowego. Zapiekankę możecie przygotować zarówno z mięsem wieprzowym, wołowym lub też mięsem mielonym z indyka czy kurczaka. Polecam także do lasagne, oprócz żółtego sera dodać odrobinę parmezanu, który podkręci smak dania. Smacznego!

Zobacz też:

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i kalafiorem

Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Warzywna zapiekanka z mięsem mielonym

Przepis na lasagne bolognese

Drukuj przepis
Porcji: 8-10 Czas gotowania: 3 godziny

Składniki

  • 12-15 płatów makaronu do lasagne
  • naczynie żaroodporne o wymiarach 30x20 cm
  • 100 g startego sera żółtego
  • 50 g startego parmezanu
  • bazylia do dekoracji
  • SOS POMIDOROWY:
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • marchewka
  • mały seler
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 g mięsa mielonego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 70 g masła
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu

Przepis

1

Przygotowanie dania zaczynamy od sosu pomidorowego. Czosnek siekamy, cebulę, marchewkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie do zeszlenia, co jakiś czas mieszając - około 10 minut. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka.

2

Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, mieszając od czasu do czasu - około 10 minut do momentu, aż się zarumieni z każdej strony. Mięso przekładamy do garnka do warzyw.

3

Warzywa i mięso zalewamy przecierem pomidorowym oraz pomidorami z puszki. Następnie dodajemy przyprawy: 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki papryki ostrej, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka pieprzu. Mieszamy składniki i dusimy około 30 minut, co jakiś czas mieszając.

4

W międzyczasie przygotowujemy makaron. Obgotowujemy go 2-3 minuty we wrzącej wodzie, po 2-3 płaty. Odkładamy płaty na talerz/deskę do krojenia, kładziemy obok siebie, aby się nie posklejały.

5

Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego mąkę. Mieszamy ruzgą, aby nie było grudek. Następnie doddajemy mleko i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając ruzgą. Po około 15 minutach sos odpowiednio zgęstnieje. Doprawiamy solą, gałką i pieprzem.

6

Przygotowane składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na spód naczynia wlewamy 4 łyżki sosu beszamelowego i rozprowadzamy go po spodzie naczynia. Następnie wykładamy pierwszą warstwę makaronu (u mnie 3 płaty, makaron może delikatnie na siebie nachodzić). Na makaron wykładamy sos pomidorowy, posypujemy żółtym serem i parmezanem, zalewamy odrobiną sosu beszamelowego. Nakładamy drugą warstwę makaronu. Ponownie na makaron wylewamy sos pomidorowy, posypujemy serem żółtym i parmezanem oraz polewamy odrobiną sosu beszamelowego. Całość zakrywamy trzecią warstwą makaronu. Wlewamy na nią pozostałą (największą ilość) sosu beszamelowego i posypujemy pozostałym serem.

7

Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut - bez termoobiegu, piekarnik góra-dół. Po tym czasie, kiedy wierzch zapiekanki się zrumieni, wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie zapiekanka będzie się dużo lepiej kroić, składniki będą bardziej zwarte.

8

Możecie również zapiekankę przygotować kilka godzin wcześniej, a następnie podgrzać ją w piekarniku, przykrywając folią auluminiową, aby wierzch się nie spalił.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top