Mięsa/ Obiady

Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym

Warzywna zapiekanka z mięsem mielonym to wspaniały pomysł na obiad! Mimo tego, że ma w sobie ser, śmietanę i mięso jest bardzo lekka. Po jej zjedzeniu na pewno nie poczujecie się przejedzeni, a syci. Idealna szczególnie po odgrzaniu na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki przejdą. Do przygotowania zapiekanki musimy obgotować warzywa i obsmażyć mięso, co zajmie trochę czasu, ale… czego się nie robi dla takiego obiadu! Obiadu na dwa dni 🙂 To kolejny zapiekankowy hit, który zagości u mnie na stałe! Proporcje zapiekanki wystarczą na syty obiad dla 4 osób, ale oczywiście, jeżeli spodziewacie się gości, możecie ilość składników podwoić 🙂

Warstwy zapiekanki to:

mięso z cebulą i czosnkiem, mozzarella, brokuł i kalafior, cukinia, ser i śmietanka z jajkiem.


Zobacz też:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami

Przepis na zapiekankę warzywną z mięsem mielonym

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego)
  • pół kalafiora
  • pół brokuła
  • średnia cukinia
  • średnia cebula
  • ser mozzarella w kulce
  • garść sera cheddar
  • 200g śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • folia aluminiowa

Przepis

1

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy mięso i smażymy do zrumienienia. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2

Kalafiora oraz brokuły dzielimy na różyczki, cukinie kroimy w grubsze plastry. Warzywa obgotowujemy w osolonej wodzie - brokuła z kalafiorem około 10 minut, cukinię około 3 minut. Odcedzamy.

3

Mozzarellę kroimy w plastry i kładziemy na mięso w naczyniu. Następną warstwę tworzymy z brokuła i kalafiora, a na sam koniec kładziemy plastry cukinii.

4

Ser cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim warzywa. Śmietankę mieszamy z jajkami, dodajemy sporo soli, pieprzu i polewamy tak przygotowaną zapiekankę.

5

Zapiekamy w temperaturze 160 stopni (przykryte folią aluminiową) przez 30 minut, a następnie, po zdjęciu folii aluminiowej jeszcze 20 minut, aby zapiekanka się przypiekła. Podajemy w głębokich talerzach, polane sosem, który się wytworzył na dnie.

 

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Trener biznesu
    23/03/2018 at 11:16

    Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂

     
  • Reply
    Angelika
    28/02/2018 at 09:59

    Zapiekanka wygląda bardzo pysznie. Akurat szukam przepisu na dzisiejszy obiad 🙂

     
  • Reply
    Pati
    27/02/2018 at 14:42

    Bardzo apetycznie wygląda, zwłaszcza ta cukinia 🙂

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top