Warzywna zapiekanka z mięsem mielonym to wspaniały pomysł na obiad! Mimo tego, że ma w sobie ser, śmietanę i mięso jest bardzo lekka. Po jej zjedzeniu na pewno nie poczujecie się przejedzeni, a syci. Idealna szczególnie po odgrzaniu na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki przejdą. Do przygotowania zapiekanki musimy obgotować warzywa i obsmażyć mięso, co zajmie trochę czasu, ale… czego się nie robi dla takiego obiadu! Obiadu na dwa dni 🙂 To kolejny zapiekankowy hit, który zagości u mnie na stałe! Proporcje zapiekanki wystarczą na syty obiad dla 4 osób, ale oczywiście, jeżeli spodziewacie się gości, możecie ilość składników podwoić 🙂
Warstwy zapiekanki to:
mięso z cebulą i czosnkiem, mozzarella, brokuł i kalafior, cukinia, ser i śmietanka z jajkiem.
Zobacz też:
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami
Przepis na zapiekankę warzywną z mięsem mielonym
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego)
- pół kalafiora
- pół brokuła
- średnia cukinia
- średnia cebula
- ser mozzarella w kulce
- garść sera cheddar
- 200g śmietanki 30%
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- folia aluminiowa
Przepis
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy mięso i smażymy do zrumienienia. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kalafiora oraz brokuły dzielimy na różyczki, cukinie kroimy w grubsze plastry. Warzywa obgotowujemy w osolonej wodzie - brokuła z kalafiorem około 10 minut, cukinię około 3 minut. Odcedzamy.
Mozzarellę kroimy w plastry i kładziemy na mięso w naczyniu. Następną warstwę tworzymy z brokuła i kalafiora, a na sam koniec kładziemy plastry cukinii.
Ser cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim warzywa. Śmietankę mieszamy z jajkami, dodajemy sporo soli, pieprzu i polewamy tak przygotowaną zapiekankę.
Zapiekamy w temperaturze 160 stopni (przykryte folią aluminiową) przez 30 minut, a następnie, po zdjęciu folii aluminiowej jeszcze 20 minut, aby zapiekanka się przypiekła. Podajemy w głębokich talerzach, polane sosem, który się wytworzył na dnie.
3 komentarze
Trener biznesu
23/03/2018 at 11:16Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
Angelika
28/02/2018 at 09:59Zapiekanka wygląda bardzo pysznie. Akurat szukam przepisu na dzisiejszy obiad 🙂
Pati
27/02/2018 at 14:42Bardzo apetycznie wygląda, zwłaszcza ta cukinia 🙂