Dania z wieprzowiną/ Dania z wołowiną/ Obiady

Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym

Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym smakuje trochę, jak lasagne, ale jest mniej kaloryczna, ponieważ nie używamy do niej makaronu. Można to danie także uznać za niecodzienną odmianę gołąbków. W zapiekance znajduje się bowiem mięso mielone, ryż i passata pomidorowa. Ta zapiekanka jest idealna dla dużej rodziny, z podanych proporcji wyjdzie około 8 porcji – doskonała też na obiad na dwa, a nawet trzy dni. Aby zapiekanka dobrze się kroiła, kapusta musi być miękka, dlatego też dobrze ją podgotujcie. Do swojego dania użyłam mięsa wołowego, jednak jeżeli użyjecie mięsa wieprzowo-wołowego czy samego wieprzowego, smak nie zmieni się znacznie. Tutaj dużo zależy od preferencji smakowych 🙂 Zapraszam Was na ten pyszny przepis!

Zobacz też:

Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Przepis na zapiekankę z kapustą i mięsem mielonym

Drukuj przepis
Porcji: 8-10 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • pół główki kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • marchewka
  • 1/4 selera
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 300 ml bulionu/wody
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka majeranku
  • 200 g ryżu
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przepis

1

Z połówki kapusty pozbywamy się głąba i dzielimy kapustę na pół. Gotujemy około 30-40 minut w osolonej wodzie. Kapusta musi być miękka. Po ostudzeniu oddzielamy liście kapusty i wykładamy nimi naczynie do zapiekania.

2

Czosnek drobno siekamy, cebulę, marchewkę i selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy warzywa do zeszklenia. Następnie dodajemy wołowinę, aby podsmażyła się na rumiano. Całość przekładamy do garnka.

3

Zalewamy passatą pomidorową, dodajemy bulion/wodę, łyżeczkę papryki słodkiej i ostrej, łyżeczkę majeranku i gotujemy chwilę, aby składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

Następnie do składników dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż ryż zmięknie. Tak przygotowaną masą zalewamy liście kapusty. Po czym przykrywamy mięso pozostałymi liśćmi kapusty.

5

Śmietanę oraz jajka łączymy ze sobą, najlepiej zrobić to rózgą. Dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli i pieprzu. Zalewamy masą zapiekankę. Całość posypujemy serem startym na tarce.

6

Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika odczekajcie około 10 minut, zapiekanka będzie się lepiej kroić.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top