Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym smakuje trochę, jak lasagne, ale jest mniej kaloryczna, ponieważ nie używamy do niej makaronu. Można to danie także uznać za niecodzienną odmianę gołąbków. W zapiekance znajduje się bowiem mięso mielone, ryż i passata pomidorowa. Ta zapiekanka jest idealna dla dużej rodziny, z podanych proporcji wyjdzie około 8 porcji – doskonała też na obiad na dwa, a nawet trzy dni. Aby zapiekanka dobrze się kroiła, kapusta musi być miękka, dlatego też dobrze ją podgotujcie. Do swojego dania użyłam mięsa wołowego, jednak jeżeli użyjecie mięsa wieprzowo-wołowego czy samego wieprzowego, smak nie zmieni się znacznie. Tutaj dużo zależy od preferencji smakowych 🙂 Zapraszam Was na ten pyszny przepis!
Zobacz też:
Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami
Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Przepis na zapiekankę z kapustą i mięsem mielonym
Drukuj przepisSkładniki
- pół główki kapusty
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- marchewka
- 1/4 selera
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 500 g passaty pomidorowej
- 300 ml bulionu/wody
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżeczka majeranku
- 200 g ryżu
- 400 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 100 g żółtego sera
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przepis
Z połówki kapusty pozbywamy się głąba i dzielimy kapustę na pół. Gotujemy około 30-40 minut w osolonej wodzie. Kapusta musi być miękka. Po ostudzeniu oddzielamy liście kapusty i wykładamy nimi naczynie do zapiekania.
Czosnek drobno siekamy, cebulę, marchewkę i selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy warzywa do zeszklenia. Następnie dodajemy wołowinę, aby podsmażyła się na rumiano. Całość przekładamy do garnka.
Zalewamy passatą pomidorową, dodajemy bulion/wodę, łyżeczkę papryki słodkiej i ostrej, łyżeczkę majeranku i gotujemy chwilę, aby składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie do składników dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż ryż zmięknie. Tak przygotowaną masą zalewamy liście kapusty. Po czym przykrywamy mięso pozostałymi liśćmi kapusty.
Śmietanę oraz jajka łączymy ze sobą, najlepiej zrobić to rózgą. Dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli i pieprzu. Zalewamy masą zapiekankę. Całość posypujemy serem startym na tarce.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika odczekajcie około 10 minut, zapiekanka będzie się lepiej kroić.





0 komentarzy