Ciasteczka/ Ciasto francuskie/ Desery/ Na szybko/ Owoce/ Przekąski/ Wypieki

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami to ekspresowy i bardzo smaczny deser. Takie rożki znikają w mig! Ze standardowej porcji ciasta francuskiego – około 270 gram, wyjdzie Wam sześć sporych rożków. Jak wiecie, bardzo doceniam gotowe ciasto francuskie, ponieważ można przygotować z niego na szybko, mnóstwo smacznych przekąsek na słodko i słono. Jestem pewna, że u Was też takie smakołyki znikają w mig. Zajrzyjcie również do innych przepisów na ciasto francuskie. Przykładowe przepisy na słodkie i słone przekąski podaję niżej 🙂 Smacznego!

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką

Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem

Przepis na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego - około 270 g
  • 2 jabłka - około 200 g
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko do smarowania
  • cukier do posypania

Przepis

1

Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części. Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych oraz kroimy je w średniej wielości kostkę.

2

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Smażymy około 5 minut na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż jabłka zmiękną, a cukier i mąka dobrze się wymieszają z owocami. Odstawiamy do ostudzenia.

3

Następnie na kawałki ciasta francuskiego nakładamy jabłka. Każdy kwadrat składamy tak, aby utworzyły się z niego rożki-trójkąty. Sklejamy ciasto francuskie, najpierw dociskając je palcami, a następnie przyciskamy widelcem.

4

Następnie rożki wykładamy na blachę, smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 12-15 minut do zrumienienia w termoobiegu 220 stopni.

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top