Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami to ekspresowy i bardzo smaczny deser. Takie rożki znikają w mig! Ze standardowej porcji ciasta francuskiego – około 270 gram, wyjdzie Wam sześć sporych rożków. Jak wiecie, bardzo doceniam gotowe ciasto francuskie, ponieważ można przygotować z niego na szybko, mnóstwo smacznych przekąsek na słodko i słono. Jestem pewna, że u Was też takie smakołyki znikają w mig. Zajrzyjcie również do innych przepisów na ciasto francuskie. Przykładowe przepisy na słodkie i słone przekąski podaję niżej 🙂 Smacznego!
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką
Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem
Przepis na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami
Drukuj przepisSkładniki
- opakowanie ciasta francuskiego - około 270 g
- 2 jabłka - około 200 g
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko do smarowania
- cukier do posypania
Przepis
Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części. Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych oraz kroimy je w średniej wielości kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Smażymy około 5 minut na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż jabłka zmiękną, a cukier i mąka dobrze się wymieszają z owocami. Odstawiamy do ostudzenia.
Następnie na kawałki ciasta francuskiego nakładamy jabłka. Każdy kwadrat składamy tak, aby utworzyły się z niego rożki-trójkąty. Sklejamy ciasto francuskie, najpierw dociskając je palcami, a następnie przyciskamy widelcem.
Następnie rożki wykładamy na blachę, smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 12-15 minut do zrumienienia w termoobiegu 220 stopni.
0 komentarzy