Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to kolejna propozycja na przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej. Ślimaczki bardzo często goszczą u mnie, kiedy zapraszam znajomych – to jakby jazda obowiązkowa. Znikają w mig! 🙂 Ta wersja ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem zadowoli wegetarian oraz fanów połączenia szpinak-feta-suszone pomidory. Zachęcam Was także do sprawdzenia przepisu na Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem. Jeżeli chcecie poznać przepisy na ciasto francuskie na słodko, odwiedźcie poniższe przepisy 🙂
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
Tarta z jabłkami na cieście francuskim
Faworki z ciasta francuskiego
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Drukuj przepisSkładniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g szpinaku
- 100 g sera feta
- 5 suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżka soku z cytryny
- łyżka masła
- szczypta pieprzu
Przepis
Na maśle podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę oraz przyprawy: gałkę muszkatołową i pieprz.
Następnie na patelnie dodajemy liście szpinaku i smażymy mieszając do momentu, aż stracą objętość. Następnie dodajemy sok z cytryny.
Ser feta kroimy w drobną kostkę i łączmy z pozostałymi składnikami.
Na płac ciasta francuskiego wykładamy nadzienie, mniej więcej, aby liście szpinaku pokrywały całe ciasto. Zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku ciasta francuskiego. W ten sposób wyjdzie nam więcej mniejszych ślimaczków.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni (termoobieg) i pieczemy około 20 minut do zrumienienia.
0 komentarzy