Na szybko/ Przekąski

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to kolejna propozycja na przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej. Ślimaczki bardzo często goszczą u mnie, kiedy zapraszam znajomych – to jakby jazda obowiązkowa. Znikają w mig! 🙂 Ta wersja ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem zadowoli wegetarian oraz fanów połączenia szpinak-feta-suszone pomidory. Zachęcam Was także do sprawdzenia przepisu na Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem. Jeżeli chcecie poznać przepisy na ciasto francuskie na słodko, odwiedźcie poniższe przepisy 🙂

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

Tarta z jabłkami na cieście francuskim

Faworki z ciasta francuskiego

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Drukuj przepis
Porcji: 14-16 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 5 suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka masła
  • szczypta pieprzu

Przepis

1

Na maśle podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę oraz przyprawy: gałkę muszkatołową i pieprz.

2

Następnie na patelnie dodajemy liście szpinaku i smażymy mieszając do momentu, aż stracą objętość. Następnie dodajemy sok z cytryny.

3

Ser feta kroimy w drobną kostkę i łączmy z pozostałymi składnikami.

4

Na płac ciasta francuskiego wykładamy nadzienie, mniej więcej, aby liście szpinaku pokrywały całe ciasto. Zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku ciasta francuskiego. W ten sposób wyjdzie nam więcej mniejszych ślimaczków.

5

Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni (termoobieg) i pieczemy około 20 minut do zrumienienia.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top