Desery/ Owoce/ Tarty/ Wypieki

Kruche ciasto z rabarbarem i żurawiną

Połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodką żurawiną stworzyło kompozycję idealną. Owoce zapieczone w kruchym cieście spełniły moje oczekiwania.

Składniki:

– 350g mąki

– 170g zimnego masła

– 2 łyżki cukru pudru

– łyżka śmietany 18%

– 3 żółtka

– szczypta soli

– łyżka cukru wanilinowego

 

– 6 lasek rabarbaru

– garść żurawiny

– 3/4 szklanki cukru

Zagniatamy składniki na ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji – ciasto musi się skleić w kulkę. Odkładamy na około 30 minut do lodówki. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do niego żurawinę i cukier. Mieszamy, aby owoce puściły sok. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wykładamy nim formę na tartę, bądź inną blaszkę. Kładziemy na nim owoce i pozostałe ciasto kruszymy na wierzch. Możemy posmarować boki ciasta pozostałym białkiem z jajek, aby uzyskać efekt błyszczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 170 stopni. Pieczemy około 45 minut do zrumienienia.

Doskonałe w parze z lodami waniliowymi. Mniam 🙂

tarta_z_rabarbarem

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top