Dania z wieprzowiną/ Mięsa/ Obiady

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to dość pracochłonny przepis, jednak warty uwagi, bo przepyszny! Z poniższych składników wyjdzie nam około 14 sporych pulpecików, także obiad na dwa dni dla 3-4 osobowej rodzinki 😉 Gołąbków bez zawijania próbowałam pierwszy raz u babci i od razu mi zasmakowały i zapisałam je na mojej liście do zrobienia. Nie wzięłam przepisu, ponieważ sama chciałam poeksperymentować ze smakiem i doprawić je wedle moich kubków smakowych. Postawiłam na mocno pomidorowy sos, do którego przygotowania użyłam dwóch puszek pomidorów, aromatycznego bulionu oraz kilku przypraw. Zastanawiałam się także czy przygotować gołąbki pieczone czy duszone i postawiłam na tą drugą wersję, aby były one bardziej soczyste. Gołąbki bez zawijania wyszły pulchniutkie i mięciutkie, idealne! Sosu pomidorowego niczym nie zabielałam, także ma intensywny smak pomidorów. Zapraszam po przepis! Smacznego 🙂

Zobacz też:

Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone

Polędwiczka duszona w sosie własnym

Kluski śląskie – jak zrobić?

Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu

Kotlety schabowe według Magdy Gessler

Przepis na gołąbki bez zawijania

Drukuj przepis
Porcji: 14 Czas gotowania: 2-3 godziny

Składniki

  • PULPECIKI
  • 130 g surowego ryżu
  • 500 g białej kapusty
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • SOS
  • 800 ml bulionu
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • średnia cebula
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki chili
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • DODATKOWO
  • mąka do obtoczenia pulpecików
  • olej do smażenia
  • zielenina do podania

Przepis

1

Na początku przygotowujemy sos. Podgrzewamy bulion i dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów. Dodajemy posiekaną cebulę, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę majeranku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz pół łyżeczki chili. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Całość blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem w razie potrzeby.

2

Ryż gotujemy 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę siekamy bardzo drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno i podsmażamy na złoto na małej ilości oleju. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce.

3

Następnie do miski dodajemy mięso mielone, 2 jajka, pół szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wyrabiamy, do momentu, aż masa będzie gładka. Następnie formujemy pulpeciki wielkości środka dłoni. Pulpeciki obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu układamy w płaskim szerokim garnku – jak na zdjęciu.

4

Pulpety umieszczone w garnku zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Przykrywamy i gotujemy 40 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając pulpeciki, które nie są zakryte. Podajemy z ziemniakami, posypane świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top