Kotlety mielone przygotowuję dość często i podaję najchętniej z ziemniakami z koperkiem oraz mizerią. Sposobów przygotowania kotletów jest bardzo wiele, jednak według mnie ten poniższy jest najlepszy – kotlety są miękkie i bardzo smaczne.
Przepis na kotlety mielone
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- sucha kajzerka
- mleko do moczenia kajzerki (około 3/4 szklanki)
- mała cebulka
- jajko
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- pieprz i sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis
Bułkę wkładamy do miski z odrobiną mleka, aby namiękła. Kiedy jest zbyt sucha, dolewamy jeszcze mleka. Po zmięknięciu rozrywamy ją na drobne kawałki i mieszamy ją dokładnie z mięsem.
Do całości dodajemy jajko praz cebulkę startą na tarce o małych oczkach oraz mieszamy, do dokładnego połączenia się składników.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
Porady
Zróbcie do kotletów sałatkę z marchwi, jabłka i majonezu 🙂 Marchew i jabłko ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z majonezem. Proste!
2 komentarze
Milena Ociepa
01/11/2016 at 13:36tylko sól pieprz i cebulką do mielonych? 🙂 dodaje zawsze czosnek niedźwiedzi, zwykły, paprykę ostra pieprz ziołowy lubię czuć tam więcej smaków a te świetnie podkręcaja smak mięsa mielonego polecam spróbować 🙂
Kasia Nowakowska
02/11/2016 at 09:39Tak, to przepis bazowy i oczywiście można dodawać do niego ulubione dodatki 🙂 Dziękuję za inspiracje!