Mięsa/ Obiady

Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone

Kotlety mielone przygotowuję dość często i podaję najchętniej z ziemniakami z koperkiem oraz mizerią.  Sposobów przygotowania kotletów jest bardzo wiele, jednak według mnie ten poniższy jest najlepszy – kotlety są miękkie i bardzo smaczne.

Przepis na kotlety mielone

Drukuj przepis
Porcji: ok. 8 Czas gotowania: 30 min

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • sucha kajzerka
  • mleko do moczenia kajzerki (około 3/4 szklanki)
  • mała cebulka
  • jajko
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • pieprz i sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Przepis

1

Bułkę wkładamy do miski z odrobiną mleka, aby namiękła. Kiedy jest zbyt sucha, dolewamy jeszcze mleka. Po zmięknięciu rozrywamy ją na drobne kawałki i mieszamy ją dokładnie z mięsem.

2

Do całości dodajemy jajko praz cebulkę startą na tarce o małych oczkach oraz mieszamy, do dokładnego połączenia się składników.

3

Solimy i pieprzymy do smaku.

4

Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.

Porady

Zróbcie do kotletów sałatkę z marchwi, jabłka i majonezu 🙂 Marchew i jabłko ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z majonezem. Proste!

 

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Milena Ociepa
    01/11/2016 at 13:36

    tylko sól pieprz i cebulką do mielonych? 🙂 dodaje zawsze czosnek niedźwiedzi, zwykły, paprykę ostra pieprz ziołowy lubię czuć tam więcej smaków a te świetnie podkręcaja smak mięsa mielonego polecam spróbować 🙂

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      02/11/2016 at 09:39

      Tak, to przepis bazowy i oczywiście można dodawać do niego ulubione dodatki 🙂 Dziękuję za inspiracje!

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top